OffNews.bg

Тагарев няма да подаде оставка

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че няма да подаде оставка. Тя му бе поискана днес от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски

"Няма да си подам оставката. На 6 март акад. Николай Денков ще подаде оставката на целия кабинет. Не виждам защо да бързам с два дни, няма смисъл", каза Тагарев.

Той посочи, че информира и двете политически сили в кабинета и е готов да говори с тях в "какъвто и да било формат". Тагарев сподели, че е присъствал на събирането на ПП-ДБ снощи по тяхна покана и е изяснил всичките им въпроси, доколкото може да се споделя информация по този въпрос (доставките на военна помощ за Украйна), "защото тук говорим за война".

На въпрос защо атаките срещу него идват именно от ГЕРБ, които са партньори на ПП-ДБ в управлението, военният министър отговори, че "в евроатлантическата общност е престижно да се помага на Украйна и тук може би има някаква борба кой има принос за този престиж".

"Аз бих казал, че принос има кабинетът, ние работим с пълно разбиране, че трябва да помагаме на Украйна и разчитаме и на подкрепа в парламента. Така че всички страни са важни и няма нужда да се борим кой повече помага", каза Тагарев.

Той заяви, че е доволен от комисията по отбрана, която е решила да разгледа въпроса с това каква помощ предоставяме на Украйна. По думите му, помагайки на Украйна, ние помагаме на себе си.

"Ако Украйна се защити, ще имаме една по-добра сигурност в Европа. България е една от страните, които ѝ доставят пропорционално най-много помощ. Предоставили сме значителни обеми - над 7 хил. тона материални средства, основно боеприпаси. Ако ги смятаме във вагони, това са някъде 140-150 вагона. Предоставили сме десетки хиляди едрокалибрени боеприпаси, милиони патрони и др. Ще продължим да правим това според нашите възможности”, заключи министърът.