OffNews.bg

Станишев: Мога да съм еврокомисар и без избори, няма да изоставя БСП

„Аз нямам намерение да бягам и да изоставям своята партия в труден момент”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след националното съвещание на левицата в Пловдив. „Земята ще изровя, но ще направя така, че БСП да се представи като първа политическа сила на евроизборите”, каза Станишев.

Лидерът на левицата отрече да планира да се кандидатира за европарламента, но каза, че няма да обявява евролистата на БСП за предстоящите избори за Европейски парламент и Европейска комисия. „Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат“, заяви той. Станишев посочи, че може да бъде еврокомисар и без тези избори.

„БСП се бори за доверие като първа политическа сила на тези избори. Това би имало сплотяващ ефект напук на всичко, което се случва в партията. Тази победа е важна и за сегашното правителство, за да се получи доверието ,от което има нужда. БСП трябва да покаже, че са силни, че могат да спечелят тези избори. Добре е, че това се случва точно сега, за да има време да се вземат мерки”, каза той.

За проекта АБВ на Георги Първанов Станишев коментира, че „не е важно кой как влиза в историята, а как излиза от нея“. Лидерът на БСП и депутатът от партията Антон Кутев се изказаха остро за решението на Ивайло Калфин да подкрепи проекта АБВ и да се кандидатира от партията на Първанов за европарламента през май. „Решението на Ивайло Калфин е глупаво, тежка политическа грешка. Това е действие, насочено срещу БСП, което обслужва основния ни конкурент ГЕРБ. Това подкопава доверието в правителството и показва политическа шизофрения”, каза лидерът БСП.