OffNews.bg

Смесено гласуване, ама друг път: Превърнаха машините за гласуване в принтери

По предложение на ГЕРБ-СДС машините се превърнаха в принтери. Така с 12 гласа "за" (ГЕРБ, ДПС и БСП) на практика машинното гласуване бе отменено.

Спорната редакция мина, минути след като хартиената бюлетина бе върната.

След 6-часов дебат: ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина

Според предложението, внесено от председателката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, машините ще изкарват не контролни разписки, а "бюлетина от машинно гласуване" - т.е. машините се превръщат просто в принтери. Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на СИК, които ще преброяват бюлетините. Освен това на машините няма да се пази никаква информация за гласуването. Това пък прави съвсем реален рискът от връщане на проблемите при изработката на изборните протоколи и увеличаването на броя на недействителните бюлетини. 

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от "Демократична България" е категорична, че с това предложение ГЕРБ "премахват машините за гласуване по втория начин". Тя заяви, че тиражираната от ГЕРБ възможност за смесено гласуване е само "димка", като реалната цел е премахването на машините.

Бившият председател на правната комисия в 47-ото Народно събрание Милен Матеев от ПП пък заяви, че така на следващите избори ще се гласува с два вида бюлетини - едните отпечатани от Централната избирателна комисия (печатницата на БНБ), а другите - от машините в секциите. 

Александър Николов от "Български възход" се съгласи с тази теза и заяви, че след връщането на хартиената бюлетина мнозинството в комисия се захванало да премахве машините. Той попита дали целта на ГЕРБ наистина е да превърнат машините в принтери, а Радомир Чолаков загърби "димките" и категорично отговори с "да". По думите му ако единствената роля на машините е да принтират бюлетини, то би се вдигнало доверието във вота.

След това Стою Стоев от ПП иронично предложи редакционно предложение и машините за гласуване да се преименуват на "принтери".