OffNews.bg

След 'Да, България' и ДСБ обяви, че ще избере ново ръководство

Малко след като лидерът на "Да, България" Христо Иванов обяви оставката си, председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов съобщи, че също поема отговорност за лошия изборен резултат и ще свика Националното събрание на партията за избор на председател и национално ръководство. Лидерите на "Зелено движение", третият коалиционен партньор в ДБ, също подават оставка.

В съобщението си Атанасов не използва думата "оставка" и не посочва дали ще се кандидатира отново за поста.

"Сърдечно благодаря на хората, дали своя глас за Демократична България, на кандидатите ни в листите, на доброволците и на всички активисти за всеотдайната и безкористна работа. Въпреки положените усилия резултата ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност, написа ген. Атанасов. -
На основание чл 21, ал. 1 от Устава на ДСБ, след съгласуване с Националното ръководство на партията и провеждане на отчетно-изборна кампания в структурите, ще свикам Национално събрание на ДСБ за избор на Председател и Национално ръководство. В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност. Заедно с другите лидери на Демократична България сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито. Изказвам искрена благодарност на колегите от Председателския съвет на Демократична България за съвместната ни работа. За мен е чест да сме от един отбор!"

Пред OFFNews от "Зелено движение" обявиха, че тяхното ръководство също подава оставка.

По-късно те излязоха и с обръщение към избирателите си:

"Скъпи приятели и съмишленици,

От Зелено движение искаме да ви благодарим за подкрепата към кандидатите ни и коалиция Демократична България на тези избори. Проправихме пътят на промяната в България, гордо вървим по него и осъзнаваме, че този път ще е дълъг и трънлив. Предизвикателствата никога не са ни обезкуражавали, а напротив - служили са ни за стимул.

Поради незадоволителните резултати съпредседателите на Зелено движение Борислав Сандов и Владислав Панев, както и целият Изпълнителен съвет взехме решението, че имаме моралната и политическа отговорност да подадем оставка и организираме и свикването на Национално събрание и избиране на нови ръководни органи на партията.

Демократична България не е цел, а инструмент и за нас е чест да работим с останалите колеги в коалицията. Убедени сме, че бъдещето и целите ни са общи и че заедно можем да реализираме положителна промяна, която да достигне до всеки български гражданин, независимо в коя част на България и света се намира.

Още веднъж ви благодарим за доверието!
ИС на Зелено движение"