OffNews.bg

Ще арестуваме ли Путин, ако дойде у нас? Радев: Въпросът в момента е безмислен

"Отношенията в момента между държавите членки на ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация. Така че въпросът в момента е безсмислен."

Така президентът Румен Радев отговори в Брюксел на въпроса дали България би изпълнила заповедта на Международния наказателен съд за задържане на Владимир Путин. В белгийската столица Радев участва в днешното заседание на Европейския съвет.

„България е част от общата политическа рамка на Европейския съвет за подкрепа на Украйна, но заедно с други 9 държави не сме част от общата поръчка за доставка на 1 млн. снаряда за Украйна“, каза още президентът пред българските журналисти.

Той добави, че практическата реализация на общата поръчка е в рамките на инициативата на Европейската агенция по отбрана, в която се включват 17 държави членки, а други 10, сред които и България, не взимат участие в тази инициатива.

„Осигуряването на коридори за износ на продукция от Украйна не трябва да води до изкривяване на българския пазар и увреждане на интересите на нашите селскостопански производители“, заяви още Радев. Затова заедно с Румъния, Унгария, Словакия и Полша, България настоява за много по-голяма помощ от съгласуваната на този етап в размер на 56 млн. евро за най-засегнатите страни в близост до Украйна, от които за България са предназначени 16 млн. евро. „Това съвсем не е достатъчно, помощта трябва да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители и това ще бъде обект на сериозно разглеждане в Европейската комисия“, твърди президентът.