OffNews.bg

Сандов: Всеки тон протеин от ларви спасява тонове океанска риба и стотици километри гора

Всеки един тон протеин от ларви на насекоми спасява тонове океанска риба и стотици километри гора. Това е продукт със стратегическо значение, заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на редовния парламентарен контрол.

Депутатът от ГЕРБ Евгения Алексиева попита министър Сандов какви мерки са взети за предпазване на околната среда и жителите на село Лозен, където се очаква да се премести ферматa за ларви на Насекомо АД.

Алексиева твърди, че намиращата се в момента в Елин Пелин ферма, е била затворена с решение на общината след протести на местното население. В края на миналата година и жителите на Лозен протестираха срещу преместването на Насекомо АД в селото. 

Сега инвеститорът на Насекомо АД има намерение да изгради ферма, която ежегодно произвежда 500 тона протеин и 130 тона масло от насекоми. По думите на Алексиева производственият процес на тази ферма е свързан с отделянето на огромно количество неприятна миризма, подобна на тази на мършата.

"В близост до мястото има къщи, търговски обекти и заведения за ядене. Кметството на село Лозен не уведомено за изграждането на фермата. Без оценка за въздействието на околната среда е издадено разрешение за преместването на тази ферма в близост до най-голямото село в България – Лозен. Жителите се страхуват за здравето си и работните си места", заяви тя. 

Борислав Сандов ѝ отговори, че дейността на производството за протеин от ларви е иновативна и щадяща. По думите му всеки един тон от такъв протеин спасява тонове океанска риба и стотици километри гора. Според Сандов това е продукт със стратегическо значение и може да осигури допълнително обезпечаване на местните ферми, особено в сегашните несигурни времена.

"Вие твърдите, че такъв тип производство отделя огромно количество неприятни миризми - ние сме правили подобни проверки в Елин Пелин заедно с дирекциите на БАБХ и Столична община. На този етап не сме намерили данни за подобно нещо. Установяват се миризми характерни за дейностите вътре в помещенията, но не и извън площадката. Това е било констатирано на всяка проверка на регионалната инспекция", обясни министърът на околната среда и водите. 

Сандов коригира Алексиева, че фермата на Насекомо АД в Елин Пелин всъщност не е затворена.

Евгения Алексиева репликира министъра, че не може да разбере как така няма обществено обсъждане по въпроса и как така РИОСВ, РЗИ и БАБХ не са направили оценка на въздействието на фермата върху общественото здраве.