OffNews.bg

Румен Радев иска руските спортисти да участват в Олимпийските игри

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че Румен Радев го е уверил в подкрепата си за участието на спортисти от всички национални олимпийски комитети в провеждащите се в момента квалификации за Игрите в Париж.

Бах е в България по повод стогодишнината от основаването на Българския олимпийски комитет. 

Позицията на Международния олимпийски комитет е, че руските и беларуските спортисти трябва да се завърнат на международните спортни събития като неутрални състезатели.

"Препоръката на МОК е спортистите от всички страни да бъдат допуснати до участие в квалификациите, които вече се провеждат. Надявам се, че повече федерации ще се съобразят с нашата препоръка. Щастлив съм, че в това отношение срещнах подкрепа от президента Радев. Той също иска атлетите от всички 206 национални комитета, членуващи в МОК, да могат да участват на Олимпийските игри", заяви Томас Бах, цитиран от БТА.

"Томас Бах благодари за подкрепата, която България оказва в мисията на олимпийските игри да насърчават хората да се състезават на полето на спорта, а не на полето на политическото противопоставяне" - заявиха и от пресцентъра на българския президент след срещата на Радев с Томас Бах.