OffNews.bg

Росен Желязков: Днешният терористичен акт е покушение срещу държавността

Днешният терористичен акт не е просто опит за покушение срещу главния прокурор, а срещу орган на държавната власт и държавността.

Това заяви в Панагюрище председателят на Народното събрание Росен Желязков за опита за атентат срещу обвинител №1 Иван Гешев днес.

Преди обяд взривно устройство избухна пред една от колите от кортежа на Гешев на пътя Самоков-София. От Министерството на вътрешните работи потвърдиха за случая, а от Националната следствена служба поясниха, че бомбата е била с 3 кг тротил и поставянето ѝ е целяло не сплашване, а убийство.

Главният прокурор е пътувал заедно със семейството си, като първоначално е трябвало да замине за Турция, но в последния момент сменил променил маршрута си. 

"Това е покушение срещу международния престиж на държавата. Тези действия ги бяхме забравили от 90-те години. Това е първият подобен атентат през този век. Отговорът на държавата трябва да е ясен и категоричен", заяви председателят на Народното събрание. 

Той призова извършителите да бъдат бързо задържани и изправени пред съда.

Желязков отбеляза, че това е първото покушение в модерната история на България срещу действащ орган на власт. Много е важно в момента отговорът на държавата да бъде ясен и категоричен, олицетворяван както от службите за сигурност, от разследващите органи, от правосъдната система като цяло.

"НСО, ДАНС и МВР трябва координирано и безкомпромисно, колкото може по-бързо, да разкрият и да изправят пред съда виновниците за днешния терористичен акт, който оставя обществото с усещането за тревожност, подчерта Желязков. Трябва в момента да загърбим всички различия, защото държавата трябва да ни е по-мила от всичко", добави той.

По думите му не може да допуснем да се случват такива неща в Европа - в държава членка, която твърди, че е изпълнила всички критерии за членство в Шенген и еврозоната, но поставя под съмнение сигурността на своите граждани и нормалното функциониране на органите на държавната власт, и то по начин, който не подхожда на държава от Европа.

"Трябва сме категорични и да направим така, че да съхраним доверието и репутацията на българите в държавата, на държавността, както и нормалното функциониране на системите ни за сигурност. Няма нищо по-важно от сигурността на българските граждани, а сигурността на органите на властта е предпоставка за това", каза председателят на Народното събрание.

Сформиран е щаб заради случая, а във вторник служебният премиер Гълъб Донев свиква заседание с всички служби, които участват в разследването, прокуратурата и министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.