OffNews.bg

Рокадите в кабинета: отиват си Горанов, Маринов, Караниколов и Ангелкова (обновена)

Министрите Владислав Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР), Емил Караниколов (икономика), Кирил Ананиев (здравеопазване) и Николина Ангелкова (туризъм) напускат постовете си в правителството.

Един от тях - финансистът Кирил Ананиев - остава в кабинета, но поема управлението на ключовото Министерство на финансите на мястото на Горанов.

Рокадите бяха обявени преди минути от министър-председателя Бойко Борисов след няколкочасова среща на лидерите на управляващата коалиция от ГЕРБ и "Обединени патриоти": Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов - в сградата на Министерския съвет.

Самият Борисов остава начело на кабинета.

За останалите освободени министерски места са номинирани:

- туризъм - вицепремиерът Марияна Николова;

- МВР - директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски;

- икономика - Лъчезар Борисов, сега зам.-министър на икономиката.

- здравеопазване - директорът на болница "Александровска" проф. Костадин Ангелов.

Кой е бъдещият здравен министър проф. Ангелов

Вътрешният министър си отива заради полицейското насилие на протестите и скандала "Росенец", стана ясно от думите на премиера.

"Младен Маринов го сменям, защото някои от действията на полицията по време на протеста категорично не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращите хора. Второ, защото на „Росенец“ имаше заявен протест и трябваше да се осигури така, че по време на протичането да не възникват подобни скандали и накрая да го отнасят хора, които нямат общо с този протест", заяви Борисов и допълни: "Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват".

Освобождаването на Горанов министър-председателят обвърза с темата "Божков". Сегашният финансист №1 вече е в оставка, защото: "Горанов безпорно постигна рекордно много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо в Комисията по хазарта контролът е бил толкова занижен".

За Караниколов премиерът каза "Специално той се справя много добре в доста сфери, но започнах да чувам за неща, които се случват там (в Министерството на икономиката -бел.ред.) във връзка с раздадените бонуси или грантове. Искам там контролът да е изключително строг".

Борисов обяви, че в понеделник ще бъде представен нов пакет от социални и икономически мерки, свързани с разпространението на коронавируса. Част от тях ще касаят и заплащането на работещите в РЗИ и лабораториите. 

През уикенда ще се работи по социални, финансови и икономически мерки, свързани с пандемията, а в понеделник ще ги представим, „ако е живот и здраве", каза министър-председателят. Някои от мерките ще наложат спешно да се променят закони, добави Борисов и даде пример: „Защото в пандемията се видя, че хората от РЗИ, от лабораториите и от много агенции, които бяха ангажирани, са на минимално заплащане".

Реакции и коментари по темата вижте тук.