OffNews.bg

Реформаторският блок пита президента дали е канил Путин за патрон на 3-ти март

Реформаторският блок изпрати писмо до президента с питане дали е организирано руският президент Владимир Путин да е патрон на следващия Национален празник 3-ти март. 

"Във връзка с информация в публичното пространство за предприети действия от страна на български държавни институции за участие на президента на Руската федерация Владимир Путин като патрон на честванията по повод 140 години от Освобождението на България на 3 март и липсата на официална информация от страна на институциите, се обръщаме към Вас с молба за изясняване на ситуацията", пишат реформаторите в писмо до президента Румен Радев.

Те изясняват и категоричната си позиция по случая: "Смисълът на патронажа е покровителство. Считаме, че е неуместно една от символните дати на българското освобождение и независимост да бъде свързвана с покровителство от страна на други държави. 

Напомняме, че честванията по повод 140 години от Освобождението на България ще съвпаднат с българското председателство на Съвета на ЕС на фона на много противоречия и нерешени проблеми между Европейския съюз и Русия. Това ще даде лош знак към нашите партньори от европейския и евроатлантическия съюз", смятат от Реформаторския блок.

Реформаторите напомнят изказването на Путин за българската писменост, че е произлязла от Македония и добавят, че поканата за провеждане на Националния празник под егидата на политици, които изопачават основни исторически факти, формиращи българската национална идентичност, е предателство на националния интерес.

Писмото е подписано от говорителя на РБ Петър Москов и в него се пита: "Изпратена ли е покана от Президентството до президента на Руската федерация Владимир Путин за участие в честванията по повод 140 години от Освобождението на България?" и "Предложено ли е националният празник да се проведе и под патронажа на президента на Руската федерация?".