OffNews.bg

Рашков пита дали Гешев си храни кучето в Регентската къща в Боровец

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков попита служебния министър на правосъдието Крум Зарков дали главният прокурор действително живее в Регентската къща в Боровец и храни ли там кучето си, за което е била построена "голяма къща". 

Това се случи по време на изслушване в Народното събрание (НС) на Зарков по повод основанията и срока на предоставената охрана от Бюрото за защита на магистрати на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Зарков отговаря и на въпроси за стопанисването и използването на имот, известен като "Регентската къща" в Боровец, предоставен от Висшия съдебен съвет на главния прокурор Иван Гешев.

Изслушването на министъра бе по искане на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Само ПП-ДБ и "Възраждане" зададоха въпроси на Зарков. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков (ПП-ДБ) поиска да научи живее ли Гешев постоянно в Регентската къща и разполага ли с персонал. 

"Живее ли там постоянно, или не живее там, а инцидентно посещава този почивен комплекс? Информацията е, че главният прокурор пътува от Боровец до служебното си работно място в бронирани коли на огромни стойности. Не ощетява ли бюджета така с капризите си?", попита той и добави, че ако Гешев не живееше там, не би имало кой да храни кучето в имота.

"Като министър не съм питал нито къде живеят представителите на съдебната власт, нито кой се грижи за техните домашни любимци", отговори лаконично Зарков.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова (ДБ) заяви, че България заема четвърто място по брой прокурори на глава от населението сред държавите членки на Съвета на Европа. Тя уточни, че през 2022 г. разходите на почивните бази на прокуратурата са били двойно по-големи от тези на съда. 

По думите ѝ имотът на Регентската къща заема 17 000 кв. метра. Според Йорданова последните дни в България се развива долнопробен криминален сериал с елементи на трилър. "Това постава въпроса доколкото ефективно работи българската прократура", каза Надежда Йорданова.

Крум Зарков коментира, че действително ситуацията е безпрецедентна. Той уточни, че е предоставил охрана на Сарафов заради хипотеза по неотложност. Зарков каза, че Борислав Сарафов е отправил и писмено искане до него за предоставяне на охрана. 

Правосъдният министър обясни, че при неотложни случаи охраната се осигурява незабавно от оперативното звено на главна дирекция "Охрана", като в тези случаи се уведомява министъра на правосъдието. 

"Специфичното в случая е, че по нормалния ред получаването за сигнал за зпалаха се получава от админситративния ръководител на служителя. В случая служителят, който иска охрана, се чувства застрашен именно от своя административен ръководител", обясни Крум Зарков. 

В момента Борислав Сарафов е под охрана на главна дирекция "Охрана". Министърът уточни, че редът е спазен, правното основание е налице и срок няма. 

Надежда Йорданова какво е наложило на Гешев да му бъде предоставена тази сграда и дали тя се използва по предназначение. Зарков подчерта, че министърът на правосъдието няма отношение към тези въпроси и че решението, което ВСС е взел, е в рамките на неговите правомощия. 

"Не бих могъл да кажа какво се е случвало с този имот и как се е управлявал. Доколкото разбирам и други органи са сезирани по темата (...) Мисля, че в този случай беше необходимо да се постави такава охрана", каза Крум Зарков. 

Той увери депутатите, че Борислав Сарафов е добре охраняван, но отказа да даде повече информация за степента на защита, тъй като е отговорен за живота на зам.-главния прокурор, както и на тези, които го пазят. Крум Зарков акцентира върху важността от създаване на механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.