OffNews.bg

Рашидов няма да слиза от председателското място: ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ се разбраха (обновена)

Вежди Рашидов няма да слиза от председателското място. След 5 процедури и повече и 52-часово първо заседание в парламента се формира ново мнозинство - ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход". Четирите групи се обединиха около издигането на Рашидов.

Рашидов бе избран със 139 гласа "за", 73 "против" (ПП и ДБ) и 27 "въздържал се" ("Възраждане"). Опонентката му Цвета Рангелова събра 29 гласа ("Възраждане" и двама от ПП). След като Рашидов бе избран групите на ГЕРБ-СДС, "Български възход", ДПС и БСП станаха на крака и го аплодираха. Депутатите на "Възраждане", "Продължаваме промяната" и "Демократична България" останаха седнали.

Преди това ПП поискаха почивка, но Рашидов им отказа, посъветван от Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че почивката е право на парламентарните групи, които обаче не са формирани преди избирането на председател - т.е. почивка не може да се дава. Вчера обаче почивки се даваха по искане на ДПС. Това бе припомнено от Искрен Митев и Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Бившият председател на 47-НС добави, че и народен представител може да иска почивка. След него на трибуната се качи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви, че депутатите преди минути са се върнали от почивка и такава не е нужна в момента. (Това не е спирало депутатите от движението, чиято честа практика е да искат почивка след почивката - б.а.) 

Десислава Атанасова също излезе на трибуната и поиска почивка да не се дава. След нея Асен Василев отбеляза, че има мнозинство, което няма как да бъде спряно, а даването на почивка е коректно.

"Три дни заседаваме, тези 15 минути ли ще се окажат критични. Ако новосформираното се мнозинство се страхува от тази почивка, то как ще тръгне работата на този парламент", попита той, а Кирил Петков добави, че са изненадани, че именно БСП предлагат Рашидов.

След поредица от реплики Рашидов обяви, че няма да дава почивка и заяви, че "малцинството трябва да отстъпи пред мнозинството".

След тази му реплика съпредседателят на ДБ Христо Иванов прогнозира, че новото мнозинство няма да е само за избора на председател. Той съобщи, че по време на председателския съвет парламентарната му група е имала готовност да издигне кандидат, за което настояваха и от ПП, но тази идея не е била възприета.

Тази сутрин петата процедура се провали. До балотаж стигнаха Кристиан Вигенин, БСП, и Йордан Цонев, ДПС. Нито един от тях обаче не прескочи бариерата от 121 гласа. 

Пети провал след 50 часа заседание: НС отново без председател 

Последва 30-минутна почивка, която продължи два часа. Междувременно се проведе и два председателски съвета, по време на които бе предложено и решението. След това заседанието набързо бе подновено. Корнелия Нинова бе лаконична и преди да влезе в зала заяви: "Ще го бъде".

И така заседанието бе подновено. Процедурните правила бяха приети за шести път с пълно единодушие. Последваха номинациите. "Възраждане" издигна Цвета Рангелова, а Корнелия Нинова, която заяви, че е упълномощена от мнозинството в парламента, предложи Вежди Рашидов - най-възрастният депутат. Зад тази идея се обединиха ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход".

Вчера обаче той самият заяви, че не иска поста и си направи самоотвод.

Вежди Рашидов оттегли кандидатурата си

Нинова защити уговорката с ГЕРБ и ДПС с думите, че парламентът трябвало да заработи. 

След избирането си Рашидов заяви, че е приел да стане председател, защото зад него е застанало мнозинство. Новият председател обеща да е консенсусен и призова да бъде намалено "перченето".

След дълга почивка депутатите номинирани и зам.-председателите на НС - по един от всяка парламентарна група. Любопитно е, че кандидатите за поста на Рашидов станаха негови заместници.

От ГЕРБ-СДС бе избран Росен Желязков, Никола Минчев от ПП, Йордан Цонев от ДПС, Цончо Ганев от "Възраждане", Кристиан Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от ДБ и Надежда Самaрджиева от "Български възход".