OffNews.bg

Райчев: Законът ''Магнитски'' е неморален - не дава доказателства на българското правосъдие

Може да говорим за морал и можем да говорим за интереси. Аз не искам да говоря за морал – законът "Магнитски" е неморален. Някакъв човек, и то чужденец, идва и казва – вие сте крадец, корумпиран и т.н., без да дава на българското правосъдие някакви доказателства. Да речем, за един от посочените се казва: "Той има 5 млн. лева в офшорна сметка". Щом си толкова сигурен, значи можеш да я предадеш. Но не, само казват и край.

Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев и напомни за българската басня, в която агнето е виновно за това, че вълкът е гладен. "Всички разговори за морал, които чувам в пространството, са съвършено излишни. За сметка на това е интересен разговорът за полза – а той има два смисъла", каза той. По думите му първият смисъл на санкциите е, че "изплашват до смърт" българските политици:

"Санкциите не действат спрямо наказаните, те действат спрямо другите – те са изплашени. Смисълът е съвсем ясен: "Ако не ме слушаш внимателно, ще ти се случи това". Но това не е за преди изборите, а за след изборите. Съветите, които ще получават в едно посолство, така да го кажа, няма да се неутрални."

Андрей Райчев е на мнение, че вторият смисъл е на санкциите е експериментален - да се провери как българите ще реагират на втори пакет санцкии по "Магнитски". "Според мен експериментът е интересен. Обзалагам се, че Америка губи от това", заяви социологът.

Според системата на bTV за допитване до хората Holler 59,4% от българите не вярват, че ще има последици от санкциите, 38,3% мислят, че ще има, а 2,3% остават неутрални по въпроса. Политологът Иво Инджов е на мнение, че политиците са уплашени, защото за тях ще има последици. "Бойко Борисов панически се дистанцира от Владислав Горанов. БСП по комсомолски бранят Овчаров и другите двама, свързани с енергетиката. Най-адекватна е позицията на ДПС, които бранят Делян Пеевски“, заяви той.

Политологът и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Стойчо Стойчев коментира, че не разбира защо американското правителство не оповести кои са "настоящите деятели на корупцията". Той посочи, че Владислав Горанов е бил освободен като министър на финансите заради съмнения за връзки с Делян Пеевски: "По тази линия Владослав Горанов беше санкциониран от Бойко Борисов преди три години. Ако е замесен в корупционни схеми, една партия може да го освободи и да се дистанцира. Който трябва да го разследва – да го разследва."

На въпрос за процесите в лявото политическо пространство Андрей Райчев отговори:

"Вляво не се случва нищо ново. Това е агония, която влезе в още по-нова грозна фаза. Очевидно преди тези избори няма да има развръзка, ще направят някаква дублираща структура, но това не е от значение. Основният процес е този, който наблюдавахме със СДС след Иван Костов - неспособност да се ориентира в новата ситуация, загуба на чувството за самосъхранение в партията. Левицата навлезе в просто нов, по-кризисен етап. Нищо хубаво."

Райчев добави, че БСП, подобно на случващото се с левите партии в цял свят, от "партия на труда" е станала "партия на маргиналното". По думите му това е загуба на идентичност. "В левицата ще победи не този, който вика най-силно, а този, който защити труда", каза още Андрей Райчев.