OffNews.bg

Радев пред Шарл Мишел: Очакваме не само финансова подкрепа от ЕС в борбата срещу нелегалните мигранти

Подкрепата, която България очаква от своите европейски партньори в борбата срещу нелегалната миграция, не е само финансова.

Това е посочил президентът Румен Радев пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по време на видеоконферентен разговор преди предстоящото заседание на съвета на 23 и 24 март, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Радев е припомнил за инициативата на България, съвместно с Европол, за създаване на целева работна група у нас с участието на държави членки на ЕС и трети партньорски страни за бърз обмен на информация и предприемане на координирани съвместни мерки срещу нелегалната миграция.

Президентът и Шарл Мишел са обсъдили и проблемите пред ЕС в енергетиката и икономиката.

Преодоляването на последиците от енергийната криза чрез общи действия в рамките на ЕС за намаляване на цените на енергийните ресурси, както и възможностите за подкрепа за страните членки, запълнили газовите си хранилища с природен газ на цена, значително по-висока от настоящата, бяха сред темите, които президентът е поставил във видеоконферентния разговор. 

Президентът е изразил подкрепата на България за продължаване на инициативата за транзитен коридор за износ на зърно от Украйна за нуждаещите се държави.

Същевременно е посочил, че са необходими мерки на европейско ниво, за да не доведе този транзит до изкривяване на вътрешния пазар у нас и другите страни от региона.