OffNews.bg

Радев отговори на Ердоган: България не дава, но и не приема уроци по демокрация

„България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона“.

Така президентът Румен Радев коментира изказването на Реджеп Тайип Ердоган, че в България "се правят опити да се попречи на сънародниците ни, нашите братя от турски произход с български паспорти, да упражнят свободно и демократично правото си на вот."

Коментарът си той направи на прием в хотел Шератон по случай Националния празник на Гърция.

Българският президент даде за пример Гърция като приятелска страна, с която сме в добросъседски отношения.

Всеки държавник трябва да научи уроците по история и география, каза Радев по адрес на Ердоган.

Искам да ви уверя, че изборите в България ще протекат спокойно. България е европейска държава, която се води от своите закони, а не от чуждите емоции, допълни българският президент.

Ердоган: Има опити за натиск върху нашите братя от турски произход

На среща с представители на изселнически общности от България и балканските страни, която се състоя по-рано днес в Анкара с участието на повече от 3000 души, турският президент заяви, цитиран от БТА:

"Може ли да се приеме такова нещо за нормално? От една страна, България твърди, че защитава европейските ценности като европейска държава, но от друга страна - ще упражняваш натиск върху хората от турски произход, за да не гласуват според своите предпочитания. Кое тук е европейското отношение?"

Ердоган посочи още, че Турция не се намесва в политиката на други държави, но в същото време е нейно право да защитава демократичните права и свободи на сънародниците в съответната държава.