OffNews.bg

Радев от Швейцария, докато НАТО е в София: А ако някой провокира пряк сблъсък с Русия?

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, няма да значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия, заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Швейцария. В същото време в София се провежда пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

В Швейцария президентът каза, че е изключително важно да започне да се говори за мир в Украйна, а не само за пращането на оръжие.

"Наблюдаваме как риториката и действията в тази посока непрекъснато ескалират. Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война с предоставяне на информация, оръжие, целеуказване и т.н.", коментира Румен Радев.

Той посочи, че някои европейски лидери вече открито говорят за натовско присъствие в Украйна и попита реторично как би могла да приключи подобна политика. Радев добави, че се надява, че медиите няма да пишат, че "президентът е избягал от срещата с Йенс Столтенберг", който в момента е на посещение в България.

Президентът каза, че очаква обществото да си даде сметка за това преди политиците. По думите му управляващите трябва да потърсят пътя към мира, стъпвайки на основите на международното право.

"Има интересни моменти с вътрешнополитически изказвания. Виждам, че някои истерични реакции на моите тези, които са ясни, последователни и принципни и защитават националния интерес, издават всъщност страх и зависимости. Това е истинският проблем, за който трябва да се намери решение", каза Румен Радев.

По думите му се чуват изпразнени от съдържание клетви в "евроатлантизъм" от хора, които не разбират за какво става въпрос и се борят за собственото си политическо оцеляване.

"По никакъв начин не искам никого да плаша, но пак призовам за трезв разум. Ако нещо не е ясно - нашите политици, които вземат решения, могат все пак да се допитат до експерти. Защото въпросът вече не е само чисто политически. Решенията се взимат от хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче", каза президентът Радев.

Той призова всички народни представители и хора, които вземат решения за изпращане на оръжие в Украйна, да минат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи - те ще воюват за България.

"Нали си давате сметка, че има хора, които без да мигнат - взимат решения, които могат да доведат до риск за живота на другите. Ако се случи така, както каза един бивш министър на финансите - че ако дойде врагът, ще дадем отпор. Аз не съм сигурен, че ще дадем отпор и няма да трябва да търсим тези хора. Нека намалят тези хора ентусиазма и да мислят повече", каза на финала Румен Радев.