OffNews.bg

Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда

Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона.

Това заяви президентът пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които Румен Радев проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор

„Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност“, каза президентът.

"Вече трудно можем да говорим за преговори" за нов изтребител

В отговор на въпрос за хода на преговорите за нов изтребител за Българската армия Румен Радев подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда „с лозунги и заклинания, а с реални аргументи“.

„След като правителството и Народното събрание „задраскаха“ състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори“, твърди президентът.

Той добави, че неясни остават условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за нашата икономика.

„Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате, идват избори“, заяви Румен Радев.

Президентът призова "правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект."