OffNews.bg

Проектът за промени по ''Патриарха'', ''Витоша'' и ''Нансен'' ще трябва да бъде довършен

Кметът на София Васил Терзиев бе категоричен, че проектът за промени по централните столични булеварди трябва да бъде довършен. Той заяви, че съжалява, че не го е обсъдил достатъчно с районните кметове и обитателите на домове наоколо преди да започне ремонтът.

На второто извънредно заседание на Столичния общински съвет за деня бяха обсъдени промените в движението по централните булеварди "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен". Срещу тях се обявиха районните кметове от ПП-ДБ-СС на "Средец" - Трайчо Трайков, и на "Триадица" - Димитър Божилов. Административният съд в София спря проекта, общината обжалва решението. На първото заседание днес СОС обсъжда спрените лифтове на Витоша в продължение на 3 часа

Васил Терзиев заяви, че съжалява, че се отива на поредни избори и проектът за промени се използва с предизборна цел. Според него не е отговорно да се дава фокус върху това напрежение на фона на многото друго, което има да се свърши.

"Казусът е от съществено значение за живеещите в района - съжалявам, че нямахме достатъчно добра комуникация с тях и районните кметове. Оценено е като нещо, което бихме променили в бъдеще", каза кметът.

По думите му най-добрият начин да се покаже, че урокът е научен е като следващият проект няма подобни дефицити при изпълнението.

"Пътят е да се довърши проектът, да се създаде една група по всички заинтересовани страни, за да могат да се адресират всички проблеми - какво да се направи с паркинга на "Иван Вазов", как да се уредят зоните за живеещите в района и за временно престояващите", заяви столичният кмет.

Прошко Прошков от групата на ГЕРБ-СДС заяви, че не разбира "свръхпренебрежителното" отношение на налагащите промените в движението в центъра на столицата и липсата на съгласуване на решението по закон. Той обърна внимание, че е липсвало становище от транспортната комисия за предложените промени.

Иван Таков от групата на "БСП за България" напомни, че съдът е постановил, че промяната е незаконна. Той посочи, че от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) са дали данни, че бус лентата не е донесла никакви приходи в хазната. Според него велоалеите могат да останат, но да бъдат преместени само от едната страна на пътното платно. Той обърна внимание на това, че проблем имат не само живущите в района, но и преминаващите оттам.

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев каза, че е силно притеснително това, че организацията на движението в София е станала тема на предизборната кампания за парламента. По думите му не е редно група партии, които се представят за проевропейски настроени, да бъдат толкова силна опозиция на една промяна към по-добро. Бонев призова общинските съветници да спрат със спекулациите, че новата уредба на движението е незаконна.

Зам.-кметът по транспортни политики Илиян Павлов изтъкна, че преди новата организация на движението е липсвал баланс и че "Патриарха" е бил зает "изцяло от автомобили". Той е на мнение, че сега има баланс между всички участници в движението. Според Павлов тези мерки са изключително закъснели и е трябвало отдавна да бъде изпълнени, но е липсвала политическа воля.

Докато течеше обсъждането протестиращи срещу промените в движението се събраха пред сградата на Столичната община на ул. "Московска", стана ясно от публикация на общинския съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян в социалните мрежи.