OffNews.bg

Приоритетна битка: В първия ден на парламента БСП поиска връщане на хартиената бюлетина

Още в първия ден на 48-ото Народно събрание, в ситуация, в която парламентът е блокиран заради липсата на избран председател, от БСП правят втори опит да върнат хартиените бюлетини. 

Днес лидерът на левицата Корнелия Нинова внесе законопроект за промени в Изборния кодекс. Основната искана промяна - връщането на хартиената бюлетина.

В мотивите към законопроекта се посочва, че спадът в избирателната активност се дължал на въведеното машинно гласуване.

Това е вторият път, в който левицата внася този законопроект. Предният опит бе в 47-ото НС. Промените бяха внесени през април, но опитът за прокарването им дойде непосредствено след свалянето на кабинета на Кирил Петков. Тогава Крум Зарков спря връщането на хартиените бюлетини. Предложението не мина заради един единствен глас - неговият. 

В 47-НС се формира "коалиция хартиена бюлетина" между ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Категорично против бяха от ПП, ДБ и "Възраждане". Днес адв. Петър Петров от "Възраждане" потвърди пред OFFNews позицията на партията и заяви, че няма да подкрепят връщането на хартиената бюлетина. Неясна остава само позицията на "Български възход" на Стефан Янев.

На база позициите на партиите от предходния парламент може да се пресметне, че този път има не просто коалиция, но и "мнозинство хартиена бюлетина" - ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП имат общо 128 гласа, които са достатъчни, за да прокарат промените. Ако "Български възход" ги подкрепи, то гласовете "за" стават 140.

ПП, ДБ и "Възраждане", които са против, събират 100 гласа.