OffNews.bg

Президентът даде знак, че ще пусне промените за разследване на главния прокурор и остави Зарков да удари печата

В близките дни ще влязат в сила наскоро приетите законови промени, които създават механизъм за разследване на главния прокурор. Очакваме тази решителна крачка в напредъка на съдебната реформа в България да промени позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген.

Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте в Молдова, цитиран от пресцентъра си.

Миналия вторник Радев пропусна да издаде указ за обнародване на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, приети от парламента, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. В измененията се предвижда за отстраняването на ръководителя на държавното обвинение да гласуват поне 13, а не 17 членове на Висшия съдебен съвет, както е сега.

Това породи спекулации, че държавния глава може да върне закона.

Днес Народното събрание отказа да се занимава с второто четене на поправките в Закона за съдебната власт с аргумента, че Радев още не е издал указа за НПК. Преди седмица заедно с НПК беше изменен и ЗСВ и това е свързано с прокурора по разследването на обвинител №1. Именно вкарването на точка в ЗСВ по този повод бе причината за отказа на депутатите да го разгледат.

По Конституция президентът има срок от 15 дни, за да реши дали да издаде указ за обнародването на даден закон, или да му наложи вето. Този срок все още не е изтекъл.

Българският държавен глава изрази очакване, че поправките в НПК ще бъдат отразени положително в годишния доклад на Европейската комисия по Върховенство на правото, който се очаква да бъде публикуван в началото на юли. Румен Радев изрази надежда, че със законовите промени България е успяла да отговори на опасенията на Нидерландия и припомни, че Европейската комисия и Европейския парламент многократно са заявявали готовността на България да се присъедини към Шенген. Наред с това проверките в България и Румъния, организирани от Европейската комисия миналата година, заключиха, че страната ни продължава да отговаря на условията за пълноправно членство, се казва в съобщението на "Дондуков" 2.

И се допълва, че Румен Радев е напомнил, че всички държави членки на ЕС, с изключение на две, сред които и Нидерландия, подкрепят приемането на страната ни в Шенген през октомври 2023 г.

Малко след изявлението на Радев служебният правосъден министър Крум Зарков обяви във фейсбук, че е ударил държавния печат върху указа. 

"Днес поставих държавния печат на указа на президента Румен Радев за обнародване в държавен вестник на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор", написа той.