OffNews.bg

Премиерът обвини прокуратурата в саботаж

Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата под ръководството на Иван Гешев, заяви на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков.

Минути преди 23:30 ч. в Министерския съвет Петков направи изявление заедно с вътрешния министър Бойко Рашков. Те коментираха освобождаването от ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и на пиара Севделина Арнаудова.

По думите на премиера "в България независима прокуратура няма" и тя спъва всеки, който иска да работи срещу корупцията. Петков допълни, че прокуратурата се държи като адвокат на бившия премиер Бойко Борисов.

"Укриват се документи по искане за повдигане на обвинение, прикриват се и се игнорират сведения от изнудваното лице само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са широкоизвестни и вече са достояние и на европейската прокуратура. Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията. В България независима прокуратура няма", обобщи той.

Вътрешният министър Бойко Рашков каза, че нощният брифинг на СГП е направен след освобождаването на Борисов, Горанов и Арнаудова, за да няма време МВР да реагира. 

"Прокуратурата прави изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Производство, за което не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка, имаща за цел да се съберат достатъчно данни, за да може да се реши да се образува или да не се образува досъдебно производство", изтъкна той.

И допълни, че са събрани сведения и от Васил Божков, които са саморъчно подписани от него. Те нямат качество на показания, но и никой не твърди това. Рашков обясни, че според НПК това може да стане едва когато се образува досъдебно производство, каквото вчера е започнало.

"Вместо прокуратурата да заяви пред вас и пред цялото общество, че ще предприеме това действие, тя се постара да обяви на всички, че, виждате ли, МВР не е направило нищо и не е било компетентно да предприеме елементарни проверочни действия", възмути се шефът на МВР.

Рашков припомни, че още преди години Божков е публикувал факти ,които са обект на настоящата проверка, но прокуратурата не се е самосезирала. Министърът напомни, че МВР може само да образува хипотеза на неотложтост.

"Тъй като от доста време МВР няма никакво основание да има доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможности да постави началото на наказателния процес в хипотези на неотложност", обясни той.

По думите му стотици материали по разследвания на МВР потъват в прокуратурата. Едно от тях е по разследването на МВР за АМ "Хемус".

Бойко Рашков заяви, че по казуса с твърденията на Божков, че е бил под натиска на Борисов, Горанов и Арнаудова МВР е събрала определени факти, за разлика от прокуратурата, която не им обръщала внимание. Той припомни, че преди време държавното обвинение е оправдало бездействието си с твърденията, че сведенията на Божков, срещу когото има 19 обвинения, са защитна реакция.

"Според прокуратурата, ако един български гражданин е обвинен за извършено престъпление, той няма други права. Той няма право да бъде пострадал от извършени срещу него престъпления. Това е пълен абсурд", изтъкна министърът.

Той изобличи в лъжа СГП, която по-рано съобщи, че няма проект на искане за повдигане на обвинение на тримата задържани. Рашков показа проектите и заяви, че те са в преписката и са предадени преди обяд. Той определи като "една поредна лъжа" твърденията, че в преписката на ГДНП липсвали доказателства.

"Дали прокуратурата иска да се разкриват престъпленията в нашата страна - включително тези, които са извършени от високопоставени в миналото длъжностни лица или не?  Дали прокуратурата упражнява своите конституционни задължения, или търси всякакви варианти, за да не разследва високопоставени лица?" - попита той.

По думите му прокуратурата пази високопоставени лица от назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Той бе категоричен, че разследването трябва да върви с ускорени темпове, а Васил Божков да бъде разпитан в Дубай за това дали му е оказван натиск от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, дали е бил принуден и заплашван, че ще му се вземе част от бизнеса и заради това е търсил възможности да го продаде. Такива факти се съдържали в преписката.

Вътрешният министър заяви, че снимките, направени в дома на пиара на Борисов, не са вестници, както обявиха от СГП, и имат доказателствен характер.

Рашков допълни, че прокуратурата е направила всичко необходимо, за да смачка труда на една структура на МВР. Той прогнозира, че тези действия могат да са причина предполагаемите престъпления изобщо да не се разкрият.

Министърът съобщи, че полицаите са чакали с часове да обсъдят разследването си с прокурорите, но те не са искали да се срещнат с тях и да обсъдят материалите от преписката. По думите му това поведение е "възмутително".

"Мога да Ви кажа с най-голямо задоволство, че МВР е в много добро взаимодействие с европейските делегирани прокурори. Взаимодействието е много различно от това с прокуратурата."

Премиерът също допълни:

"Прокуратурата има още един сериозен проблем - по този казус работи в момента и Европейската прокуратура. И докато обикновено се скриват факти и българската общественост не може да определи дали и как те действат, сега има паралелна европейска структура", със задоволство отбеляза Петков и обясни, че на тази структура те вярват много повече...Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкова очеваден начин тази вечер", допълни Кирил Петков.