OffNews.bg

Премиерът Гълъб Донев обсъди бюджета за 2023 г. със социалните партньори

Министър-председателят Гълъб Донев обсъди бюджетът за 2023 г. с ръководствата на национално представителните синдикални и работодателски организации, съобщиха от Министерския съвет.

В разговора със социалните партньори са участвали зам.-премиерът по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова.

Бюджетът за 2023 година е бил основната тема на срещата в Министерския съвет. Синдикатите и работодателите са се запознали с различните варианти, които Министерството на финансите е разработило по отношение на държавните ресурси през 2023 г. и съответните възможни разчети относно приходната и разходната част на бюджета.

Социалните партньори от своя страна са изразили позициите си по темата.

Управлението на дълга, овладяването на инфлацията и начините за ограничаване на сивия сектор също са били обсъдени по време на разговора. Акцент е поставен и върху значението на средствата по линия на европейските програми и Плана за възстановяване и устойчивост.

По време на срещата са изразени опасения от популистки решения, свързани с бюджета за догодина, които има риск да произтекат в следствие на несигурната политическа ситуация в страната, допълват от Министерския съвет.

Премиерът е посочил, че е необходимо да се подходи с разум към съставянето на бюджета и политиците да се отнесат с голяма отговорност към обещанията си и решенията какво да се прави с парите на държавата и на българските граждани.