OffNews.bg

Председател на СОС на хоризонта, обсъждат кандидати до последния момент

Столичният общински съвет (СОС) ще прави седми опит да си избере председател. Очаква се това да се случи на заседанието днес, като Продължаваме промяната-Демократична България издигнат алтернативен кандидат и той да получи подкрепа поне от минимално необходимия брой съветници - 31. 

За поста от вчера се спрягат имената на Цветомир Петров и Димитър Шалъфов от ПП, както и на Бойко Димитров от ДБ. Засега не е ясна позицията на "Спаси София", които са кагорично против участието на ГЕРБ в управлението на столицата и смятат, че Борис Бонев е най-подходящ за председател на СОС. 

Новият председател на Столичния общински съвет ще бъде член на ПП-ДБ, но не и на Спаси София, той ще бъде подкрепен от групата на ГЕРБ на заседанието, твърдят източни на OFFNews от съветници от ПП-ДБ. 

Очаква се кандидатът на ПП-ДБ за председател на СОС до получи и трите гласа на съветниците от Синя София. По-рано днес проф. Вили Лилков заяви, че очаква утре да бъде избран постоянен председател на Столичния общински съвет и да има бял дим над "Московска" 33. 

От БСП пък във вторник обявиха, че държат на кандидатурата на Диана Тонова. 

Без ръководство съветът не може да работи по същество, а това до голяма степен блокира и работата на администрацията на кмета Васил Терзиев, както и на районните кметове.