OffNews.bg

''Правителството падна, защото Пеевски и Борисов трябваше да се откажат от най-ценното си - скритата власт''

Правителството падна, защото стигнахме до момента, в който Пеевски и Борисов трябваше да се откажат от най-ценното си – скритата власт в дълбоката държава, в регулаторите и съдебната система.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по време на среща със симпатизанти на коалицията ПП-ДБ в София.

Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ДПС Делян Пеевски са придобили влиянието си чрез дългогодишни манипулации. 

Христо Иванов обърна внимание на това, че предстои да бъде сменен председателят на Върховния административен съд - по думите му един от най-овластените хора в държавата, а общественият фокус е върху това кой кое министерство ще оглави. 

"Не ме разсмивайте. Предстои най-голямото преразпределение на власт след 1991 г. в България. Над 30 регулатори са с изтекли мандати, включително цялата съдебна власт. Всички те с мандати от по 5, 6, 7 години - това е реалната власт, дълбоката държавата, а не Министерският съвет и парламентът, които все повече заприличват на сезонна работа", каза той. 

Христо Иванов заяви, че залогът е животът на гражданите, а не кариерите на политическите лидери.

"Едно нещо, което тези хора не могат да проумеят е, че в нашата демократична общност лидерите се сменят с голяма честота, но общността винаги остава. Тя никога не може да бъде свалена от сцената", каза съпредседателят на ДБ.