OffNews.bg

ПП ще предложи председател на правната комисия, Бориславова утре напуска НС

Депутат от редиците на "Продължаваме промяната" ще бъде номиниран за председател на правната комисия в парламента, научи OFFNews от източници в новата коалиция.

По-рано през деня се спрягаше името на бившия правосъден министър Надежда Йорданова като най-вероятната номинация на "Продължаваме промяната - Демократична България" за ротационен председател на парламентарната правна комисия. Представители от новата коалиция коментираха, че като бивш правосъден министър е резонно тя да поеме поста. По-късно обаче стана ясно, че е по-вероятно номиниран да бъде юрист от ПП. От партията на Кирил Петков и Асен Василев възможни варианти са бившият зам.-председател на НС Мирослав Иванов, Стою Стоев - бивш член на правната комисия, и Радостин Василев - председател на правната комисия в 45-ото НС.

Към момента обаче парламентарната група на ПП-ДБ не е взела окончателно решение. То ще бъде обсъждано по-късно днес и утре.

Също утре се очаква Лена Бориславова да напусне Народното събрание, научи OFFNews. Представител от ПП-ДБ коментира, че е логично това да се случи в четвъртък, тъй като заявлението ѝ вече е внесено, а утре програмата на депутатите не е натоварена. На 11 април Бориславова обяви, че се отказва от мястото си в парламента и ще работи за местните избори в София. Тя подаде заявление в ЦИК, но то не бе разгледано, тъй като срокът бе изтекъл. Заради това тя се закле като депутат и в същия ден депозира в парламента оставката си. Заради сагата около избора на председател на парламента то така и не бе разгледано.

Утре депутатите ще си гласуват и един допълнителен почивен ден в петък. Предложението дойде днес от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който изтъкна, че в петък мюсюлманите празнуват Рамазан байрам. Очаква се проекторешението да бъде внесено утре, а на 21 април депутатите да почиват. 

Източници на OFFNews от парламента коментираха, че очакват консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство да започнат още утре следобед с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и "Възраждане", а в петък - с ДПС, БСП и ИТН. Първият мандат може да бъде връчен още следващата седмица на ГЕРБ.