OffNews.bg

ПП нямат план Б за нов кабинет, Тошко Йорданов говори за натиск над депутати от ИТН

Лидерът на групата на ИТН Тошко Йорданов твърди, че натискът върху депутати на "Има такъв народ" продължава. От "Продължаваме промяната" нямат план Б за нов състав на правителството. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък обяви, че не се страхува от избори, а лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че е крайно време за такива. 

Това са новините от изказвания на депутати тази сутрин, непосредствено преди началото на дебата по искания от ГЕРБ вот на недоверие срещу кабинета "Петков".

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов твърди, че натискът върху депутати от ИТН продължава - под формата на есемеси и обаждания от страна на министър-председателя. 

"Свалихме доверието от това правителство и излязохме от коалицията, какъв по-голям жест искате да направим, за да знаете как ще гласуваме? Аз с трима съм говорил, на трима се е обаждал със сигурност. Даже и в момента имат нова тактика - звънят на техни приятели, защото някои от колегите спряха да му вдигат на Киро и той почва през други хора да ги тормози", заяви Йорданов.

Новопокръстените от друга вяра са най-големите фанатици, каза още депутатът на Слави Трифонов.

Лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че партията му няма план Б за нов кабинет. 

"Това, което се случва днес е, че новата коалиция между ДПС, ГЕРБ и "Възраждане" трябва да осигури гласовете. У тях е топката. Това, което виждаме в последните дни - нервността, с която говорят, подсказва, че не са сигурни, че имат тези гласове", заяви Гюров. 

Според него мотивите за вота на недоверие са "абсолютно елементарни".

"За всички е ясно - всички данни от Централната банка, НСИ, от партньори, рейтингови агенции, финансовият министър на Германия - показват, че България се справя отлично в една много трудна икономическа ситуация за цяла Европа, така че тези аргументи са абсолютно несъстоятелни и безпочвени", каза Андрей Гюров.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че неговата формация не се страхува от избори, но интересите на страната не са да има турбуленции и избори.

"Мотивите за вота - сигурно има и валидни финансови притеснения, но тях трябва да обсъдим спокойно в бюджетната процедура, а не да хвърляме държавата в политическа криза", каза той. 

Христо Иванов е на мнение, че полза от този вот имат хората, които искат да създадат стагнация и хаос.

Зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева съвсем очаквано обяви, че ще гласува "за" вота на недоверие към правителството.

"Всички трябва да се научим да водим диалог и когато говорим за диалог, за борба с корупцията, с морал, трябва да ги показваме. Надявам се след този вот всички да си научим урока. Против избори съм", каза тя.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък е на мнение, че е крайно време за избори.

Пред БНТ той заяви, че този парламент е "категорично компрометиран, тотално изчерпан и напълно делегитимиран и трудно може да представлява другиго освен хората в него".

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова е на мнение, че правителството на малцинството работи успешно в много държави. Тя посочи, че за БСП Планът за възстановяване и устойчивост е изключително важен за България.

Според Нинова, ако мине вотът на недоверие, трябва да се търси вариант за нов състав на кабинета, а не да се върви към избори.

Министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев заяви, че няма смисъл да говори с доскорошните си колеги от ИТН, защото вижда, че те са много уплашени. 

Той каза още, че не му е било предлагано място в евентуалните кандидатдепутатските листи на ПП.