OffNews.bg

ПП няма да реализира мандата, ако промените в Изборния кодекс не отпаднат

„Продължаваме Промяната” няма да реализира мандата, ако промените в Изборния кодекс не бъдат изтеглени или отхвърлени в пленарната зала, заяви в предаването „Здравей, България” председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. „Народните представители все още имат време. Ние не можем да зачеркнем свободния избор на хората”, подчерта той.

Очаква се днес промените да влязат за обсъждане в пленарната зала.

Гюров и Владислав Панев (ДБ) коментираха лансираната вчера идея от двете формации за правителство на малцинството.

„Това е първият план, който се представя в парламента за съставяне на кабинет, който да приеме ключови промени в законодателството”, каза зам.-председателят на ПГ на „Демократична България” Владислав Панев.

„Естествено, че това правителство ще бъде много рисково. Ние казваме, че смисъл от него има, само ако ще се занимава с важните теми. Българските граждани и представителите в парламента трябва да решат какво бъдеще искаме. Такова, в което Никола Минчев е заменен от Вежди Рашидов, или такова, в което България ще стане пълноправен член на ЕС”, добави Гюров.

Панев каза, че правителството на малцинството има 100% риск да бъде бламирано в рамките на 2023 г., затова не си правели илюзии. „Първите два месеца ще бъдат най-важни. Ако не се случи нещо полезно тогава, то няма да се случи въобще”, смята той.

С „Демократична България” още не са водени разговори за имена, посочи Гюров. „Кой точно ще е капитан и кой ще гребе - не е на дневен ред. В ДБ и ПП има достатъчно хора, които могат да свършат тази работа”, уточни той.