OffNews.bg

Поморие разваля дарението за Военния санаториум

Община Поморие да анулира дарението от 1932 г. на земя за построяването на Военния санаториум, реши днес местният общински съвет. Единствено Ива Кусева (БСП) гласува „въздържал се“, а съпартиецът й Никодим Стоянов не участва във вота, защото работи в лечебното заведение.

Общината ще заведе гражданско дело, с което да иска дарението на земята в размер на близо 7.5 дка, на част от което е построен Военният санаториум, да бъде анулирано.

Казусът започва от миналата година, когато ВМА, под чиято шапка е санаториумът, поиска той да се трансформира като такъв с отпаднала необходимост. Министерският съвет, по искане на Министерството на отбраната, го прехвърля на държавното дружество, което стопанисва велинградската болница „Вита“. Община Поморие иска да й бъде върнат, но им се отказва и от няколко месеца „Вита“ е във владение. Според кмета Иван Алексиев, това е опит да бъде заграбен санаториумът, защото „Вита“, като търговско дружество, може да се разпорежда с него. На противоположното мнение е Никодим Стоянов, общински съветник от БСП. Актуалното му състояние е по-добро, коментира Стоянов:

Назначени са и работят в момента 40 души. Подготвена е и внесена в РЗИ документация за издаване на удостоверение за извършване на медицинска дейност. „Вита“ е търговско дружество със 100% държавна собственост, включена е в забранителния списък за приватизация. Предишният щат на болницата беше 46 човека, плюс 28 – допълнителен щат, който всяка година се актуализираше. В момента – щатът е 98 човека. Поетапното назначаване на хората, се налага заради това, защото се подготвят и се назначават само тези, от които, към настоящия момент, има нужда“, посочи в сесийната зала Стоянов.

Има и няколко аспекта, добави Никодим Стоянов. Първият е правен – Върховният административен съд се е произнесъл, че волята на дарителя, в случая – Анхиалската община, не е нарушена – лечебното заведение се ползва по предназначение. Това е моралният казус, каза Стоянов, защото в него трябва да се лекуват и военни, военноинвалиди, добавя той. Общинският съветник посочи и икономическите ползи към момента – в болницата работят местни хора, фирми от Поморие и региона ще работят по ремонта й, ще доставят консумативи и услуги. Това няма да коства пари на общината, добави Стоянов.

Ако си вземем обратно земята, която някога е дарена за него, няма да строя хотели, подчерта Иван Алексиев. Ще го дарим отново на държавата, посочи той, но с няколко условия. Едното е собствеността му отново да се промени в публично – държавна, за да не може да се продаде. В момента тя е частна – държавна. Другото условие е да се стопанисва от държавни дружества като "Специализирани болници за рехабилитация" или "Профилактика, рехабилитация и отдих", посочи кметът. В момента, санаториумът работи като хотел, добави Алексиев.

Няма дори лиценз за медицинска дейност. Назначени са 30 и колко човека – като общи работници, като нощна охрана. Рехабилитаторките са назначени като камериерки (тук Никодим Стоянов контрира, че това е лъжа - б.а.). Да добавя какво още има в капитала (на дружеството „Вита“ – б.а.) - 1 млн. лв. от Министерството на отбраната за ремонт на санаториума. Знаете ли каква е целта на цялото упражнение? Защо са назначени тези хора и защо се правят тези ремонти? За да може да се усвои този милион. Плюс – за да се пусне август месец да работи като хотел, всяка година МО отпуска допълнително 500 000 лв. за дофинансиране на военноинвалиди и военнослужещи, които идват да се лекуват. Хората са назначени с уговорката до септември. След това ще излязат в основен ремонт“, каза Алексиев.

Той посочи, че и министърът на отбраната, и управителят на „Вита“ са казали, че за цялостен ремонт и дооборудване на поморийската болница са необходими около 5 млн. лв. Нямало яснота откъде ще дойдат, а военния министър каза „ще се търсят“, добави Алексиев и начерта възможния, според него, сценарий, с който ще се ликвидира санаториумът.

4.5 млн. лв. ни е оценката, залагаме в една банка, теглим 3 – 4 млн., правим ремонта, вкарваме апаратурата, почваме да работим, обаче – видите ли, нещо дружеството не може да си плаща заема. И, в един момент, едноличният собственик казва „Ама това дружество тежи, ние не можем да го плащаме“. И в един момент, Съветът за сигурност ще каже „Ами, то и без има отпаднала нужда, има и решение Министерския съвет – да го взима банката". Банката го взима и банката го продава за три милиона“, каза Алексиев.

А такива сценарии вече има в Поморие, добави Алексиев и посочи Центъра за инвалиди „Свети Георги“, построен именно за хора с увреждания. В момента целият комплекс, с хотелската част, с басейна, е собственост на банка и се продава за под 3 милиона лева.

Междувременно четири военно-патриотични организации излязоха с поредната декларация в защита на санаториума. Поместваме я без редакторска намеса:

Ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Председателството на четирите военно-патриотични съюза, обединени в Председателски съвет, изразяват своето възмущение от продължаващото, меко казано, некоретно поведение на кмета на Община Поморие г-н Иван Алексиев в посока дейностите му по спирането работата и всячески преченето на дейността на Многопрофилната болница за активно лечение и рехабилитация(МБПЛР) – „Вита“ ЕООД – клон Поморие. Нашата декларация е продиктувана от поредния опит на кмета на Община Поморие да спре развитието на „МБПЛР-ВИТА” ЕООД – клон Поморие, като в насроченото за 19.07.2017 година заседание на Общинския съвет – Поморие, под т. 22 е предложил за разглеждане на съвета „Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно предприемане на действия по отмяна на дарение по решение на Анхиалски градски общински съвет гр. Анхиало/Поморие/ от 1 февруари 1932 г., допълнено с решение от 30 май 1932 г., с което са дарени в собственост на държавата 7 470 кв. м. място, за построяване „Дом за почивна станция на инвалидите”. Тези действия на кмета и общинската управа са удар върху държавата и държавността, подтикнати от нечисти помисли и, недай боже, корупционни практики относно имота и по-нататашното му „преобразуване” – това е и удар върху здравното обгрижване на действащите военнослужещи, гражданските лица – армията и държавата като цяло, ветераните от войните, запасните и резервистите.

Това е удар и върху военноинвалидите и военнопострадалите – преките носители на права върху имота и негови потребители от 1932 година, както и на цялото войнство и всички, които под една или друга форма имат възможността да ползват болницата, едно уникално по своята медицинска същност заведение. Не случайно тук са водени на лечение императорите, воините на древния Рим и Византия, както и царете на нашата и другите държави от региона.

Смятаме, че това е още едно преднамерено и премислено действие, подтикнато от външни и користни цели, а не в посока „На Ползу Роду и Отечество Наше”. Членовете на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, както и тези на останалите военнопатриотични организации - Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Съюза на ветераните от войните и на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ застават твърдо и непоколебимо зад решението на Министерския съвет на Република България, решението на Съвета по отбрана на Министерството на отбраната и на министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов за запазване и разширяване на здравно – социалните функции на болницата.

Подкрепяме инициативността на ръководството на болницата и смятаме, че държавните институции, Министерският съвет и Народното събрание трябва да направят необходимото в най-кратки срокове клонът в Поморие да започне своето социално и здравно функциониране и да се спрат тези противодържавни и противонационални действия на кмета и Общинския съвет на гр. Поморие – така ги окачествяваме ние, като воини на Родината ни, дали здраве и живот за нейната цялост и независимост“, се казва в декларацията, адресирана до президента, председателят на Народното събрание, премиера, военния министър и др.