OffNews.bg

Полицейски шеф: Униформените не достигат, защо да не впрегнем 200 хил. частни охранители

Ресурсите, които са в ръцете на държавата и които са в ръцете в частните охранителни фирми са различни. Около 200 хил. души са ангажирани в този бизнес и това може да се включи в охраната на имуществото на хората.

Този коментар направи директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски по повод Закона за частната охранителна дейност. Текстове от него бяха дадени на Конституционния съд от президента Румен Радев и от главния прокурор Сотир Цацаров заради въвеждането на нов лиценз за охрана на урбанизирани територии, което на практика отдава задължения на МВР в ръцете на частни охранителни фирми. 

Пред Нова тв главен комисар Христо Терзийски обясни, че полицията е с ограничен ресурс, въпреки че миналата година били назначени 1200 души именно за охраната имущество в населени места, където битовата престъпност е най-голяма. Увеличен е и щатът в Жандармерията, но служителите пак не достигат, обясни Терзийски.

"Основният ни ангажимент е председателството на Съвета на Европа, където са включени много сили. В неделя ще трябва да командироваме служители от страната. На фона на 200 хил. души ресурс в частните охранителни фирми - нека да го ползваме, нека да го впрегнем", коментира още Терзийски.

Той обясни, че не вижда голям проблем със закона, но така или иначе полицията е длъжна да го прилага.