OffNews.bg

Поискаха Цацаров да провери отказа от мястото в Съвета за сигурност на ООН

Партия „Роден край“ изпрати сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за отказа на страната ни да стане ротационен член на Съвета за сигурност на ООН.

Отказа от мястото в полза на Полша беше обявено преди дни. Кандидатурата на България е издигната още през 2003 г. След отказа от мястото за 2018 и 2019 г. ще имаме такава възможност едва през 2038 г.

От БСП обявиха, че България е изтълкувала подкрепата на Полша за кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН срещу отказа от мястото в Съвета за сигурност на ООН.

Според „Роден край“ кандидатурата е оттеглена в полза на Полша в нарушение на Конституцията, което по думите им е потвърдено по-късно и от външния министър Даниел Митов в изказвания пред медии.

"Считаме, че е налице обосновано предположение за престъпен състав по чл. 103, във връзка с чл. 282 и последващите от НК на Република България", се казва в сигнала на "Роден край".

"Моля да разпоредите спешна проверка на изнесените факти и данни, както и за вашата съответстваща санкция по компетентност на виновните длъжностни лица", пишат още те.