OffNews.bg

Поискаха Бойко Найденов да отговори на нападките на Цветан Василев

Лидерът на "Нова алтернатива" Николай Цонев отправи въпроси към бившия зам. главен прокурор Бойко Найденов. От партията настояват той да отговори публично на твърденията на банкера Цветан Василев, че обвинителят е „намерил тих пристан“ в тютюневата компания "Булгартабак", което било "отплата" за участието му в срутването на КТБ.

„Нека Бойко Найденов да каже кои компании са негови клиенти и кого точно консултира? Редно и най-вече морално ли е бившият зам.-главен прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) да консултира офшорна фирма с неясни собственици? И по какви въпроси са тези консултации – по теми от националната сигурност ли?“, пише в писмо на пресцентъра на партията до медиите. 

От ПП „Нова алтернатива“ напомнят, че само четири дни след като напуска националното следствие, бившият директор на Националната следствена служба е бил назначен за управител на новосъздадената фирма "Дореко секюрити" ЕООД, собственост на "Дореко комерс" ЕООД. Собственик на фирмата е регистрираната в Британските Вирджински острови компания Doreco Ltd.

Името на Бойко Найденов се появи в изказването на Цветан Василев, което беше публикувано на сайта му по-рано днес

„На 1 април тази година един "невинен" депутат от управляващата опозиция изрече, че банката е била атакувана отвътре. Точно така, г-н Чобанов, прав сте! Атаката е подготвена и с неоценимата помощ на вътрешен човек. Но сценарият за изкуствен фалит и неговата реализация са подготвени отвън, г-н Чобанов! По-специално, от Вашия ментор, пред когото стояхте диван-чапраз в качеството си на министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски и изпълнявахте всичките му прищевки – от назначенията по митниците (които се опитахте да ми припишете) до назначенията в поверената Ви Банка за развитие. По-големият проблем обаче е в това защо българската прокуратурата прие за ментор същия този човек? Някой запитвал ли се е как и защо основният опонент на Цацаров в съревнованието за главен прокурор през 2012 г. беше отказан да участва? След като, разбира се, се прояви като звуков оператор в сериала от латински тип "Ало, Ваньо!". Вероятно е напълно случайно, че Бойко Найденов е намерил тих пристан в "Булгартабак" — един холдинг, който няма "нищо общо" с главния изпълнител и координатор на поръчката да се унищожи КТБ АД", заявява Василев.