OffNews.bg

Почина дисидентът Янко Янков - ''политически затворник №1 на България''

Починал е дисидентът Янко Янков, който бе сред основателите на СДС.

Трагичната вест съобщи неговият приятел Вихрен Михайлов. Янков е сложил сам край на живота си на 4 юни.

Янко Янков бе професор по право, преподавател в Пловдивския университет и бивш политически затворник. Роден е през 1944 г. в село Клисурица, Монтанско.

"Стих в памет на моя приятел, правозащитник, рицар – Янко Янков (...)! Той системно публикуваше истини – парчета от своя злощастен живот, с вечното мото: "Свят изтъкан от несправедливост, няма място за съществуване!", пише Михайлов.

През 1982 г. е уволнен по политически причини и изселен в родното си село. 1984 г. е арестуван и осъден на 12 години затвор.

Само две седмици след арестуването му Държавният департамент на САЩ излиза със специален доклад (прочетен на 6 юни 1984 г. по Радио „Свободна Европа“), в който името на Янко Янков е посочено като име на български гражданин, лишен от човешки права, а след това правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ го обявява за лице, намиращо се под нейна закрила, и за затворник №1 на България и №3 на Европа.

От затвора излиза през октомври 1989 година. На 30 март 1990 г. Върховният съд постановява, че поради липса на доказателства е осъден невинен.

През 1990 г. става член на БРСДП и почти веднага – заместник-председател на партията. Влиза в остър конфликт с Дертлиев, напуска БРСДП и през февруари същата година основава Социалдемократическа партия-немарксисти. Депутат в 7-то ВНС. Януари 1991 г. – СДП-немарксисти се преименува на Партия Либерален конгрес.

За кратко той и партията му членуват в СДС.