OffNews.bg

По телефона привикват на разпит лидери на окупацията

Поне двама от лидерите на студентската окупация на Софийския университет са били привикани на разпит чрез телефонно обаждане днес.

Женски глас, който се е представил като "следовател Иванова" се е обадил днес вкъщи и е казал на майка ми, че трябва да се явя в прокуратурата "за снемане на обяснения", разказа Манол Глишев.

Същото се е случило и на Анна-Мария Димитрова, друго от емблематичните лица на студентските протести през октомври и ноември миналата година.

Анна-Мария Димитрова

Нямам намерение да ходя на такъв разпит. Има си ред за призоваване и той със сигурност не е по телефона чрез възрастните ми родители, коментира Глишев.

Напълно възможно е това да са телефонни измамници, които са прочели името ми някъде и са решили да спретнат измама на родителите ми. Подобни лица, представили се като "Иванов" и "Петров" бяха досаждали на родителите ми и в средата на ноември миналата година, както и на родителите на Кирил Чуканов - друг от лидерите на студентските протести. После нищо не се чу за тях, каза още Глишев.

Тогава обаче семействата им бяха подложени и на друг тормоз - рано сутринта униформени тропаха на вратите на домовете им вкъщи, за да посъветват родителите да кажат на синовете си да не се забъркват в протести.

Кирил Чуканов (с плаката)

Още чакам и получаването на един незащитим акт за "неподчинение на полицейско разпореждане", издаден от небезизвестния полицай Кикьов по време на протест пред сградата на МВР. Бях отказал да подпиша акта и очаквам да го получа, когато или пак имам активна дейност по протестите, за да бъда разсейван, или пък когато изобщо не се занимавам с това, за да бъда сплашван, написа в блога си Глишев.

Новата активност вероятно е опит за отклоняване на общественото внимание от неуспешната акция в Лясковец, ако все пак не става въпрос за обикновена телефонна измама, коментира още той.

Глишев припомни ареста на Владимир Недялков пред Руското посолство и уволнението на Милена Маринчева от СУ и ги определи като опити за сплашване на протестиращите.

На разпит по нареждане на Агенцията за закрила на децата беше викан и бащата на Деси Николова, заради снимката й, на която тя е прегърнала полицай.