OffNews.bg

По соломоновски: На Срещата на върха на НАТО отиват и президентът, и премиерът

Няколко часа след като парламентът прехвърли на правителството горещата тема кой да представлява България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли, Министерският съвет реши дилемата по соломоновски и на принципа да няма сърдити. Това ще са президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев.

Темата предизвика остър спор сред политическите сили в НС и след като не е било постигнато съгласие на председателския съвет в парламента сутринта, проблемът бе върнат на Главчев, който ден по-рано настоя Народното събрание да се произнесе.

По-голямата част от формациите - ГЕРБ-СДС, БСП и "Възраждане пожелаха за американската столица да пътува Радев, тъй като е върховен главнокомандващ. 

Това веднага предизвика ответна реакция от ДПС, чийто лидер Делян Пеевски обяви, че президентът не бива да бъде допуснат до срещата, за да не му се даде възможност да се впусне в руска пропаганда на форума за втори път. Внезапно движението намери подкрепа в лицето на ПП-ДБ, вместо при ГЕРБ-СДС. 

"Позицията на ПП-ДБ е напълно ясна – България трябва да има последователна външна политика, която по Конституция се води от Министерския съвет, и съответно Министерският съвет трябва да вземе решение кой да представлява България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон", бе категоричен и Николай Денков.

Той добави, че според него мнозинството в НС досега ясно е показвало, че трябва да се спазва проевропейската посока, която трябва да отговаря и на интересите на България.

"Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе в периода от 09.07.2024 до 11.07.2024 г. във Вашингтон. В срещата ще участва също президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев.

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-ата годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване", написаха миролюбиво от МС.