OffNews.bg

Плевнелиев: Би ми се искало да има външен натиск за съставяне на редовен кабинет, но няма

Много би ми се искало да има външен натиск за съставяне на редовен кабинет, но няма. От една страна, Европейският съюз дотолкова се е предал от това, което вижда в България. Преди два дни разговарях с половината Европейска комисия - България ще изгуби 10 милиарда лева от своите пари по начина, по който е тръгнала. И ще се превърне в най-големия донор на Украйна, защото, в крайна сметка, сме наникъде в развитието на фонда за модернизация. Ние сме последни.

Това заяви пред bTV президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев, без да даде по-подробно разяснение на думите си. Той подчерта, че поради факта, че "ЕК се е предала", САЩ са сменили посланика си у нас в последния момент. По думите на Плевнелиев новият американски посланик в България Кенет Мартен е по-балансиран от Херо Мустафа:

"Новият посланик е по-балансиран, той ще изчака и това може би е по-правилният начин, защото с предишната посланичка имахме съмнения и притеснения. Тя беше хиперактивна в някои отношения. Затова аз мисля, че в момента категорично можем да кажем, че няма външна намеса."

Той призова ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) да прозрат, че или "ще направят правителство" или "ще извършат колективно самоубийство".

Според Росен Плевнелиев има две личности, които с действията си биха могли да допринесат за разплитането на ситуацията - Кирил Петков и Бойко Борисов. По думите му те трябва да разберат, че в тази ситуация трябва да потиснат биткаджийството и егото си.

Бившият президент е на мнение, че не бива и не може да има предсрочни парламентарни избори през юли. Плевнелиев каза, че хората ще побеснея, ако бъдат принудени да гласуват отново през юли. "Считам, че не може да има избори две в едно или три в едно с референдум през местните избори. Ако ще се правят избори две в едно, нека да е със следващите европейски избори. Там има много голям смисъл да се закачи и референдумът на "Възраждане", каза още Росен Плевнелиев.