OffNews.bg

Петков обсъди с шефа на НАТО струпването на руски войски до границата с Украйна

Министър-председателят Кирил Петков е провел видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата са обсъдили актуалните развития, свързани с продължаващото струпване на руски войски по границата с Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

И двамата са споделили виждането, че дипломатическите усилия за деескалация трябва да продължат, но в същото време Алиансът трябва да бъде подготвен и за евентуално влошаване на ситуацията.

Петков е информирал генералния секретар за решението на правителството за изграждане на българска батальонна бойна група, с възможност за попълване на дефицитите от страни членки при необходимост.

В хода на разговора отново е потвърден водещият принцип в НАТО – всяко решение трябва да е подкрепено от обществото и правителството в съответната страна членка.

След разговора Столтенберг написа в Twitter:

"Същински разговор с премиера Кирил Петков за струпването на руски военни сили около Украйна и последиците за европейската сигурност. България е верен съюзник на НАТО, който допринася за нашата колективна отбрана."

Substantive conversation with PM @KirilPetkov about #Russia’s military build-up in and around #Ukraine & implications for European security. #Bulgaria is a committed #NATO Ally contributing to our collective defence.

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) February 2, 2022