OffNews.bg

Петков: Има снимки на Бойко Борисов в доклада на испанските власти по 'Барселонагейт'

Виждам, че ДПС са страшно изнервени и излизат извън контрол - не е типично за тях, явно е на база страх. Това, че Делян Пеевски вика нещо от първи ред в парламента, е индикатор, че се движим в правилната посока, каза премиерът Кирил Петков по bTV.

Миналата седмица, след като Петков отговори на въпроси от редовния парламентарен контрол, той размени реплики на висок тон с депутата от ДПС Делян Пеевски на излизане от пленарната зала. Разговорът им обаче не попадна в микрофоните на БНТ.

"Казах на Пеевски, че проверките ще се извършват много интензивно навсякъде. Обещах, че ще направя проверка на казуса със златните паспорти. Оттук нататък делим българите на две категории - на крадци и на такива, които спазват закона", беше категоричен тогава министър-председателят. 

Според него ДПС още не може да повярва, че "Продължаваме промяната" е оглавила изпълнителната власт и управлява без да имат зависимости. По думите му от ПП целенасочено искат промяната, която са обещали.

"Не беше просто маркетинг - искаме изчистване на цялата корупция, в която сме затънали от 30 години. Нито сме взели пари от някой, нито дължим на някого нещо. От сутрин до вечер ГЕРБ, ДПС и всякакви медийни публикации се опитват да сложат було върху нашата работа, но хората усещат с коремите си, че за пръв път от 30 години управляващите мислят за интереса на хората", каза Петков. 

Той смята, че целият потенциал на българската икономика ще се отключи, ако корупцията бъде премахната от българската система. Според Кирил Петков това, което спира растежа на българската икономика, е корупцията и липсата на предвидимост за потенциалните инвеститори. 

Евентуален нов шеф на БНБ? 

Кирил Петков не отрече, че проф. Илиян Михов е евентуален избор за управител на Българската народна банка (БНБ). "Ако човек като Илиян Михов е на позиция управител на БНБ, всички българи би трябвало да се гордеят", заяви премиерът. 

"Иван Гешев е ходил на барове с облагодетелстваните от корупцията"

Премиерът отново обяви, че няма никакво доверие в главния прокурор. 

"Няма наши и ваши. Има хора, които искат да изчистят България от това бреме на корупцията, и хора, които са били облагодетелствани от това, и искат да се закрепят по-дълго. Хората, които работят, не трябва да имат свързаност с тези хора, за да може да се изчисти системата. Нямам никакво доверие на Иван Гешев, защото той е бил с тези хора, ходил е на барове с тях. Шансът този човек да се събуди една сутрин и да почне да работи за изчистване на държавата е нулев", каза той. 

Според премиера няма смисъл да връчва сигнал на самия Гешев, защото наличието на толкова много публична информация по случаите и липсата на осъдителни присъди и разследвания е доказателство, че системата не работи. "Препоръчвам на Гешев да си подаде оставката, това е най-добре за всички нас, както и за него", категоричен е Петков.

Снимки на Борисов в испанското разследване за "Барселонагейт"

Кирил Петков потвърди, че в доклада на испанските власти за разследването на пране на пари по скандала "Барселонагейт", наистина има снимки на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Снимките не го уличават директно, но са част от доклада. В него пише, че в тази афера с пране на пари има замесени висшестоящи лица. Испанските власти са открили това, а нашата прокуратура нищо - нито за момент. Как е възможно всички други власти от целия свят да ни дават информация, а нашите не?", недоумява Петков. 

По думите на министър-председателя снимките са сложени в испанското разследване като потенциална свързаност.

"Целият въпрос, е че всички тези служби - испански, американски - не искат да направят дипломатически скандал. Те ни подават информацията, но искат нашата прокуратура да си свърши работата", обобщи премиерът. 

"Ако Путин реши, ще има война" 

Петков заяви, че правителството следи много внимателно ситуацията в Украйна. 

"Това, което се вижда, е, че всичките потенциали за нападение са там. Интересното е, че вече Русия, ако реши, има цялата формирана бойна група, която може да влезе в Украйна. Оттук нататък е въпрос на политическо решение на Владимир Путин. Аз се надявам, че няма да има война и това са блъфиращи ходове. Ако се направи тази стъпка, не е ясно реалният краен резултат къде ще отиде", каза той. 

Според Кирил Петков спирането на газа от Русия би било голям удар за България, но има варианти за запазването на енергийната ни система. 

"Вече водя разговори с ЕК - ако се стигне до такъв най-фатален вариант, да можем да спрем частично износа на ток, така че българските домакинства да имат достатъчно енергия", обясни той и добави, че възможността за доставка на втечнен газ през "Неа Месембрия" също е тема на обсъжданията на вицепремиера и финансов министър Асен Василев в САЩ. 

Премиерът подчерта, че България е обявила сериозна стратегия да е рамкова държава, да има български батальон, а дефицитите се попълват от съюзнически войски, които ще са под българско командване. 

"Нашите войски са натовски войски. Когато говорим за сигурност на натовското пространство, ние не трябва да изпадаме в страх. Де факто НАТО ни дава възможност небето ни е да е охраняемо", смята Кирил Петков. 

Кирил Петков препоръча всички, които могат да се приберат в България, да го направят. По-рано МВнР препоръча да се избягва пътуване до Украйна и прикани българите там да напуснат страната.

Планът за възстановяване и устойчивост

"Представяте ли си как когато целият свят е на ръба на война, ние казваме: "Махаме въглищните централи и увеличаваме нуждата от руски газ"? Вече сме толкова зависими от Русия в енергийния сектор", каза Кирил Петков. 

Той заяви, че в плана е заложено въглищата да се "запазят по умен начин" като се намалят емисиите, така че да се спазва зелената сделка, но и да се запазят количествата през зимата. 

"Какъв е смисълът да получиш едни пари 3 седмици по-рано, ако си ги изхвърлил в ненужна посока?", попита реторично премиерът. "Няма да строим Белене", съобщи в края на участието си Кирил Петков.