OffNews.bg

Петър Славов, Нова Република: БСП и ГЕРБ не искат машинен вот

„Системните партии и техните представители в ЦИК саботират машинното гласуване и искат да го няма." Това заяви пред бТВ Петър Славов от Нова Република.

„Машинното гласуване на първо място ще намали огромния брой невалидни бюлетини. Освен това ще намалят и опашките пред секциите, особено в чужбина, където хора висят с часове и чакат да дадат своя вот. Всяка преференция ще се отчита и това не им харесва на системните партии, защото ще има реална мажоритарност и листите, които са наредили в партийните си централи, ще бъдат разместени", допълни Славов.

Той напомни още, че с колегата му от Нова Република Мартин Димитров са използвали инструментите на парламентарния контрол през последните 3 години, за да питат системно ресорния вицепремиер Томислав Дончев дали се работи за пълното въвеждане на машинното гласуване, а отсреща е имало единствено мълчание.

„Ето затова не приемам аргумента, че няма време. Защото когато 3 години не си работил за реализирането на нещо, записано в закона, си знаел че то няма да се случи от само себе си. Никой не е казал, че е лесно да се въведе машинно гласуване в България, но законът е закон и той трябва да се спази. Експериментално с машини се гласува от 2009 година. Ако бяха купували машините, вместо да ги наемат на цени, за които за можели да ги закупят, вече щяхме да ги имаме", уточни Славов.