OffNews.bg

"Петър Чобанов беше определен за финансов министър още преди изборите"

Бившият финансов министър Петър Чобанов бил избран за поста още преди изборите, стана ясно от думите на Пловдивският лидер на БСП Георги Гергов.

Гергов разказа в ефира на bTV за любопитна среща между него и Сергей Станишев преди конструирането на кабинета Пламен Орешарски. По време на парламентарните избори през 2013 година бизнесменът бил на визита в кабинета на лидера на ПЕС. Станишев представил Петър Чобанов като бъдещ финансов министър в правителството много преди изборите и резултатите.

"Не бях виждал Чобанов досега, не го познавах, взех го от София, заведох го в хотела в Пловдив, дадох му кола, дадох му и хора да го научат какво да говори", спомня си Гергов днес и твърдо вярва, че Чобанов бил спуснат "отгоре". 

Преди местните избори пловдивският лидер най-много съжалява, че БСП не се бори истински с ГЕРБ.

"В момента България е грозна, разхвърляна и затворена. Ние имаме наши стратегии, ГЕРБ техните, но засега партията не е готова за коалиция с ГЕРБ, мънички сме, затова трябва да водим битки", съветва бизнесменът.

За поправката "анти Станишев"  Гергов смята, че нововъденията в устава засягат най-много не БСП, а ... другите партии.

"Техният устав е на базата на нашия устав години наред. Те използват нашия гръбнак. Поправката "анти Станишев" засяга и мен. Не се чувствам нито фараон, нито олигарх. БСП винаги е задавала тон за песен. Конгресът в неделя чака от нас да дадем най-важните отговори, които хората чакат от нас. Например какво е отношението ни към ДПС, какво е към Русия, какво се случва с "Белене" и с "Южен поток". Ще каже ли някой защо се подписвахме за "Белене" и защо два пъти се доверяваме на ДПС.

За кризата в КТБ и разследването на парламентарната комисия Гергов е песимист.

"Нищо няма да направят комисийките, нищо няма да излезе от разкритията им. Активите на КТБ ще заминат. Парите от КТБ ги нема. Кой ял-ял, кой пил-пил. Аз много работи знам, но не ми е работата да говоря. 25 години аз съм в бизнеса. Знам много неща, но ако говорех, отдавна нямаше да съм жив. Който не си знаеше мярката си замина", коментира Гергов.

Градският лидер на БСП в Пловдив не препоръчва на съпартийците си да се сменя председателя на партията на конгреса в неделя.

"Миков сега го избрахме. Защо да го сменяме?Toй кара влака, но не трябва да изпразва вагоните?", попита риторично пловдивският бизнесмен и напомни, че Сергей  Станишев е направил жертва от своя страна, като се оттеглил, за да запази ПЕС. Каква по-силна комбинация от двама силни лидери, попита Гергов.