OffNews.bg

Отсъствието на депутатите на Сидеров ги провали за мерки срещу бежанците

 

ГЕРБ подкрепи поредното предложение на "Атака" за изграждане на стена по границата между България и Турция и екстрадирането на всички бежанци, но то отново не мина, защото присъстваха по-малко от половината депутати на "Атака" - 11 от 23-ма.

Лидерът на националистите Волен Сидеров, който е вносител на предложението, също липсваше.

12 колеги са болни или са в чужбина, обяви Магдалена Ташева от "Атака" в отговор на въпрос на OFFNews защо повече от половината им депутати липсват, слeд като проблемът с бежанците е толкова важен за тях.

То предвиждаше изграждане на стена по цялата българо-турска граница, залавяне и екстрадиране на всички чужденци, преминали незаконно границата.

Проф. Станислав Станилов от националистите, който представи предложението на "Атака", напомни, че съгласно Наказателния кодекс хората, преминали границата ни извън пропусквателните пунктове и без документи подлежат на наказание до 5 години затвор и глоба.

В Народното събрание дойде зам.-министъра на вътрешните работи Пламен Ангелов, за да докладва как правителството се справя с бежанската вълна.  

Той беше поканен в пленарната зала по предложение на БСП и обяви, че с три пъти е намаляло навлизането на нелегални емигранти, откакто се изпълняват мерките на правителството - от 9 ноември.

Ангелов повтори и любимата теза на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че стените изградени между САЩ и Мексико, както и тази между Израел и Ивицата газа, не спират нелегалното преминаване на границите.

Магдалена Ташева от ГЕРБ го посъветва да гледа повече CNN, която е съобщила как израелският премиер Бенямин Нетаняху се е похвалил, че новата стена, която е изградил Израел, е била много ефективна.

"Продължаваме да твърдим, че проблемът с бежанците е проблем номер едно. Проблемът вече е ежедневен, що се касае за престъпност", коментира Павел Шопов от партията на Сидеров.

Стефан Дедев от ГЕРБ каза, че партията му ще подкрепи "Атака", но настоява за конкретизиране на предложението и да се наблегне на проверката на самоличността на преминаващите границата чужденци, защото 90% се представят с фалшиви имена и самоличности.

Той напомни, че наказателното преследване срещу нелегалните имигранти се прекратява в момента, в който те поискат статут.

Магдалена Ташева му отговори, че и по сега действащото законодателство хората с фалшиви самоличности нямат право на статут на бежанци. 

Тя повтори тезата на "Атака", че преминаващите границата ни сирийци и граждани на други азиатски и европейски държави не са бежанци с хуманитарен статут, защото влизат от "демократична Турция".

По думите на Ташева хора с фалшива самоличност докарват по 10-15 свои роднини, за които дори не е сигурно, че са им роднини, защото не се прави ДНК тест и така скоро ще си внесем цялата "Алкайда".

Николай Александров от националистите отново обяви, че по българските граничари се стреля, когато се опитат да спрат влизането на имигранти от Турция с камиони.