OffNews.bg

От трибуната БСП обвини ДПС за краткия живот на кабинета

"Този парламент, това правителство можеха да работят успешно и по-дълго, ако хоризонтът им не беше преждевременно определен от страна на една от подкрепящите ги сили."

Това заяви от парламентарната трибуна председателят на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов. Той излезе на трибуната, за да направи равносметката на левицата за изминалата една година управление. Мерджанов изтъкна, че кабинетът е можел да работи още дълго и успешно, ако не е било изявлението, в което ДПС пожелаха предсрочни избори.

"Този парламент се разпуска преждевременно не защото не се справяше в работата си, това важи и за правителството. Допуснати бяха грешки, но нито една не беше фатална. Тези от нас, които решихме да работим, а не да пречим, имахме и своите успехи", подчерта председателят на ПГ КБ.

Мерджанов изтъкна, че управлението на правителството е било успешно, но кабинетът е бил разклатен от външни фактори.

"Целта на проповедниците на държавния апокалипсис, на тези, които вчера дори не могат да се зарадват на оставката заради оставената разруха, беше правителството да си отиде. Това вече е факт, нека успокоим страстите", каза Мерджанов, визирайки вчерашния коментар във Facebook на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той разкритикува поведението на ГЕРБ, които, по думите му, са абдикирали от ролята си на опозиция.
"Дори не като опозиционери, те действаха като група за саботаж, която по сигнал на пожизнения си ръководител влизаше и излизаше, ставаше и сядаше, викаше или мълчеше. Нападките им рядко бяха политически, по-скоро бяха лични, често обидни", каза Атанас Мерджанов.

След Мерджанов оценка на правителството направи и лидерът на ДПС Лютви Местан, който възрази срещу оценката на своя колега от левицата. Председателят на ДПС подчерта, че не пресконференцията на ДПС, а вотът на българските граждани е очертал краткия живот на правителството.

Местан отговори на обвиненията на досегашния си коалиционен партньор с тезата, че за ДПС властта не е самоцел и партията е доказала, че държи на своите ценности:

"И понеже този тен - 24 юли се свързва с един друг четвъртък, в който ние изразихме своята политическа отговорност, съм длъжен да кажа - кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС в четвъртък. Би било тгвърде жалко да продължават анализите на тема "ДПС реши съдбата на кабинета". Не. В онзи четвъртък ДПС направи нещо друго. Заяви на всички тези, които не се умориха в продължение на година и два месеца да разгръщат митологемата за преяждане с власт. ДПС заяви, че е партия, за която изразът "Властта не е самоцел" не е клише, защото даде ясен знак и свидетелство като конкретно поведение, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите си, но няма да жертваме ценностите заради властта."