OffNews.bg

НЗОК се отказа да спира стимулите на аптеките за продажба на скъпоструващи лекарства

Здравната каса се отказа от идеята да спре стимулите за аптеките, които продават скъпоструващи лекарства.

За това съобщиха от Министерството на здравеопазването след среща с пациентски организации и с представители на Българския фармацевтичен съюз.

Предвиждаше се НЗОК да спре да плаща на аптеките по 2 лева за обработен протокол за скъпоструващо лекарство, което се заплаща на 100% с обществени средства, тъй като аптеките нямат право на надценка за тези медикаменти.

Надзорният съвет на Касата реши да подкрепи промяната, като според зам.-здравния министър и председател на Надзора Жени Начева по този начин НЗОК би спестила 16 млн. лева, които могат да отидат за скъпоструващи лекарства.

Начева обясни, че тези 2 лева няма да се плащат от пациентите.

Представителите на фармацевтите обаче реагираха остро на готвената промяна, като посочиха, че така ще се създаде нелоялна конкуренция - ще бъдат облагодетелствани големите аптеки, а аптеките в малките населени места ще се откажат да доставят скъпоструващи лекарства, покривани от НЗОК. 

Така се стигна до срещата между представителите на здравното министерство, пациентски организации и фармацевти, на която беше решено таксата от 2 лева да остане. 

Предстоят дискусии за предложението търговците на едро да предоставят отстъпки за лекарствата, частично заплащани от НЗОК, не на аптеките, а на Касата. За обществено обсъждане остава и промяната, според която търговците на едро ще трябва да покриват преразхода на НЗОК за медикаменти.