OffNews.bg

НС ще обсъжда създаването на независима структура на европейските прокурори у нас

Днес депутатите ще обсъждат на първо четене промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат създаването на независима администрация за европейските делегирани прокурори у нас. 

Преди два месеца началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова обяви, че правителството е одобрило законопроект за осигуряване на независимост в работата на европейските делегирани прокурори.

Идеята на законопроекта, внесен от Министерски съвет, е европейските делегирани прокурори да се обособят в самостоятелна организационна структура, да имат собствена сграда и администрация, а Европейската прокуратура да оправомощи един от българските делегирани европрокурори за ръководител на тази нова структура.

Законовите промени ще оправомощят европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да изпълняват функциите на прокурора, предвидени в Наказателно-процесуален кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт, като се гарантира тяхната независимост.

"Независимостта е основополагащ принцип, който гарантира водещата функция на Европейската прокуратура при разследването на дела от нейната материална компетентност. Статусът на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори се приравнява на статуса на националните прокурори, което позволява европейският прокурор и европейските делегирани прокурори да упражняват правомощията си по Регламент (ЕС) 2017/1939 в пълен обем", се посочва в мотивите на законопроекта.

Предвидени са промени в Закона за специалните разузнавателни средства и в НПК, с които изрично се урежда правото на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да искат използване на специални разузнавателни средства и да използват събраните чрез тях данни и веществени доказателствени средства по дела от компетентността на Европейската прокуратура.

Според законопроекта необходимите средства за осъществяване на дейността на европейските делегирани прокурори ще се осигуряват от бюджета на съдебната власт.