OffNews.bg

"Нова република", "Да, България" и част от РБ трябва да работят заедно, смята Трайков

Демократичната прореформистка общност в България трябва да работи заедно, за да постига реални резултати, коментира в сутрешния блок на bTV Трайчо Трайков от „Нова република”.

Според него не трябва да се говори за „десница”, а за „Нова република”, „Да, България” и тази част от остатъчния Реформаторски блок, която не подкрепя статуквото. „Тези формации трябваше, но в бъдеще трябва да работят по една писта”, заяви бившият министър на икономиката.

Трайков смята, че трябва да се започне от признаване на грешките, като за това ще има време, защото според него скоро няма да има нови парламентарни избори. Трайков посочи, че за успех може да се говори не след резултат, близък до 4-процентовата бариера, а при получаване на възможност „чрез парламентарните механизми да влияем на важните неща”. Като пример той даде позицията на България по спора между ЕК и „Газпром” за високите цени на природния газ, който отново поскъпна у нас. Трайков заяви още, че решението на КЗК за липсата на картел на пазара на горива в България е „подигравка”.  „Изчакаха да минат изборите, видяха, че няма кой да ги контролира и удариха през просото”, каза той.

Трайков припомни, че след два дни изтича даденият от съда срок на Министерството на финансите да обяви собствеността на акцизните складове. От тях зависи какво гориво и на каква цена ще се продава у нас. Информацията през 2011 г. е била предоставена без проблеми, докато сега даже прокуратурата е създала спънки за разгласяването й, посочи Трайчо Трайков.

Той прогнозира, че новото правителство ще бъде стабилно и ще има шанс да изкара пълен мандат.