OffNews.bg

Нинова: Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее

Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява. Това не е съдебна реформа, а задкулисна сделка с две цели - да се спасят досегашните крадци, а бъдещите да си гарантират спокойствие. Прие се закон, специално за Иван Гешев - да бъде намален броят на членовете на ВСС, които да го освободят - от 17 на 13. След това Сарафов да бъде избран от Прокурорската колегия, а не от Пленума. В момента - вместо в истинска съдебна реформа, влязохме в пълна каша.

Това каза пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова. И допълни, че ГЕРБ и ДПС са употребили ПП и ДБ. "С техните гласове махнаха Гешев и сложиха Сарафов. Те са си виновни, че позволиха да бъдат пералнята на задкулисието, срещу което уж се бореха", заяви Нинова.

Тя е категорична, че трябва да бъде избран нов Висш съдебен съвет, тъй като мандатът на този е изтекъл, и едва след това да се пристъпи към избор на нов главен прокурор. И подчерта, че фигурата на главен прокурор трябва да бъде запазена. 

По думите на лидера на БСП едни нови избори няма да възпроизведат същите резултати. 

"Мислите ли, че ПП и ДБ ще имат същия резултат след това предателство? Мислите ли, че "Възраждане" ще имат същия резултат, след като показаха, че са готови на колаборация ту с ГЕРБ, ту с ДПС? ГЕРБ сами казват, че губят доверие. През последния месец и половина се случиха толкова неща, че няма как това да не е повлияло на общественото мнение", смята Корнелия Нинова.