OffNews.bg

Няма да ви бъдем параванче: ПП и ДБ отказаха поканата на ГЕРБ, настояват ИК да бъде изтеглен

"Няма да Ви бъдем параванче" - с тези думи на съвместен брифинг "Продължаваме промяната" и "Демократична България" отказаха поканата на ГЕРБ за среща на председателски съвет за Изборния кодекс.

Атанасова с ултиматум към парламента: Среща с ГЕРБ или избори

"Ако хартиената коалиция оттегли среднощните си безумия, ние още днес ще влезем в зала", каза Кирил Петков.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов определи предложението на ГЕРБ като "раздумка" и "несериозен разговор".

"Ако целта е, понеже някой се е уплашил от взрива, който произведе, да има параванче и димна завеса, зад която да се наложи пак това, което е решено някъде, ние няма да участваме в това нещо. Не ни търсете за параванче", каза Иванов.

Двете формации заявиха още, че няма да влизат в зала, докато Изборният кодекс, пренаписан за една нощ в правна комисия, не бъде изтеглен.

"Можем ли да реформираме Изборния процес за една нощ, на една седянка?", попита иронично Христо Иванов и добави, че със заседанието на правна комисия, продължило почти 18 часа, е счупено общественото доверие.

ПП и ДБ предложиха още временна комисия за промени в Изборния закон, макар и това да не била основната тема за българското общество. 

"Ние през цялото време искаме да говорим за бюджета и за решаването на проблемите на хората, а БСП, ГЕРБ и ДПС избраха да отворят точно Изборния кодекс", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

По думите му това бързане е, за да се върне подмяната и манипулацията на вота.

"Министерски съвет на партия ГЕРБ избра и гласува тези машини - нека да е ясно. Не Мадуро, а Борисов избра тези машини. ЦИК с председател от квотата на ГЕРБ избра тези машини. Няма да коментирам чувалите с лъжи, които чухме", така Петков отговори на обвиненията на ГЕРБ за машините.

Междувременно, групата на ГЕРБ влезе в пленарната зала и така заседанието започна от третия опит днес. При по-ранните два не се събра кворум, тъй като отсъстваха групите на ПП, ДБ и ГЕРБ.