OffNews.bg

Ненчев: Прави се опит България да бъде лишена от един достоен генерал

С отнемането на допуска до класифицирана информация на бригаден генерал Димитър Шивиков се прави опит страната да бъде лишена от достоен генерал. 

Това става ясно от позиция на министъра на отбраната Николай Ненчев, публикувана на сайта на министерството. Той взима отношение по случая с командира на 61 Стрямска механизирана бригада в Карлово, на когото беше отнет допускът до класифицирана информация, с което той не може повече да изпълнява задълженията си. До там се стигна, след като прокуратурата му повдигна обвинения за злоупотреба със служебно положение. Снощи генералът обяви, че подава оставка поради невъзможност да изпълнява задълженията си.

Днес военният министър защити генерала. В позицията на Ненчев се казва, че несъвършенствата в закона позволяват "държавата лесно да бъде лишавана от приноса на високо подготвени офицери с безценен боен опит от мисии и операции".

"В Република България, в условията на демокрация и гражданско общество, е недопустимо да се вменява вина и да се отнема достъпа до класифицирана информация на военнослужещи в хода на предварително разследване срещу тях, базирано на анонимни доноси и сигнали", се казва още в позицията.

Ненчев посочва, че отнемането на достъпа до секретна информация на ген. Шивиков не е единственият случай, "но за първи път се посяга на висш офицер". "Без достъп генерал Шивиков не може да изпълнява своите задължения. Но ако по-късно бъде оправдан от съда, той няма да може да се завърне на военна служба, съгласно разпоредбите на Закона за отбраната и въоръжените сили", заявява Ненчев.

В позицията се посочва още, че държавата е инвестирала огромни финансови средства в обучението и подготовката на висшия команден състав, включително в престижни военни учебни заведения извън страната. "Това ни задължава да използваме максимално техния потенциал и да подхождаме внимателно и аргументирано при освобождаването им от военна служба", продължава министърът.

От позицията става ясно, че МО е подготвило предложения за изменения на Закона за защита на класифицираната информация, с които се ограничават случаите на отнемане на достъпа до класифицирана информация, в това число при образувано досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер, но преди да е налице влязла в сила присъда. Освен това е назначена и работна група със задача изготвянето на промени в закона за отбраната за определяне на случаите на прекратяване на договорите за военна служба, в това число и хипотезата - при отнемане на достъп до класифицирана информация. 

Нека не си заравяме главата в пясъка, проявявайки бездушие и примирение. Нека браним честта и достойнството на тези, от които очакваме да отбраняват Родината, ако се наложи дори с цената на живота си, завършва позицията.