OffNews.bg

''Не мога да бъда премиер на правителство, което бие хората по улицата''

Аз не мога да приема да бъда премиер на правителство, което бие хората по улицата - така, както ставаше преди, заяви Николай Денков на брифинг в Министерския съвет.

Ако министърът на вътрешните работи не припознае това като насилие, което заслужава изключително тежка санкция, включително и изясняване защо това се случва периодично в полицията и как го премахваме, да, ще си подам оставката, обяви Денков.

Според него е очевидно, че част от хората в полицията смятат за нормално да излезеш и да биеш с палки деца, беззащитни хора, жени.

Това няма как да го премълчаваме повече, каза премиерът. Той съобщи, че вече е разговарял по темата с вицепремиера Мария Габриел.

Трябва да е ясно дали има нарушение на правилата, защо някои полицаи са без опознавателни знаци, разрешено ли е това по закон и ако не е, кой го е допуснал. Ако това е някой ръководител, той също да си понесе последствията, и трябва да има адекватни наказания, което не значи забележка, подчерта премиерът.

Денков уточни, че неговото отношение към вътрешния министър ще зависи от отношението на Калин Стоянов към насилието:

"Ако има действия и тези полицаи, извършили насилието, напуснат системата на МВР, няма да имам проблеми с него. Но проблеми ще имам, ако продължава да замазва ситуацията".

По отношение на петимата полицаи от протеста, които се проверяват за насилие срещу граждани, Денков каза, че всички, които са участвали в такъв тип действия, трябва да бъдат разкрити и наказани. "Но проверки са правени и в миналото, и ако те пак завършат с това, че е виновно момичето, както имаше в миналото такава информация, те не вършат никаква работа", заяви премиерът.

А председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви по-рано днес в Дулово, че ако министърът на вътрешните работи Калин Стоянов си отиде, то и премиерът също трябва да подаде оставка.