OffNews.bg

НДСВ се завръща в политиката през януари

НДСВ се завръща на политическата сцена. 

Това обяви проф. Огнян Герджиков по БНТ. През декември имахме Национален съвет, а през януари ще имаме конгрес, тогава ще решим и кой ще бъде председател на партията.

Ще се реши и дали отцепилите се от движението партии да бъдат поканени да се върнат, каза още Герджиков. От НДСВ се отдели Новото време, начело с настоящия шеф на БНТ Емил Кошлуков, Мирослав Севлиевски, Красен Кралев, Юлиана Дончева и др.   

В партията ще има много силни познати лица, но и много нови, има желаещи да се запишат, подочерта проф. Герджиков.

По думите му "има хора, които имат добро мнение за това, което направи НДСВ - припомням - основната заслуга за влизането ни в ЕС и НАТО е на НДСВ. Не сме безгрешни, но времето, по което НДСВ беше на власт, беше много добро за България".

Ще направим така, че да имаме готовност за избори - завръщаме се в политиката с всички необходими действия и стъпки, каза още проф. Герджиков, но отказа да коментира дали последния български цар Симеон Сакскобургготски подкрепя завръщането на НДСВ в политиката. 

НДСВ бе създадено през 2002 г., слад завръщането на Сакскобургготски в България, който стана премиер. Той управлява в коалиция с ДПС. НДСВ бе и част от тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. 

През 2009 година бившият социален министър Христина Христова бе избрана за председател на партията, през 2013 г  на поста е избрана д-р Антония Първанова. 

На 8-ия извънреден конгрес на НДСВ през 2015 година са избрани трима съпредседатели на партията - Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Давидов. 

Знакови имена в бг политиката стартират кариерата си от НДСВ - Бойко Борисов, Соломон Паси, Даниел Вълчев, Делян Пеевски и др.