OffNews.bg

Москов: Събрахме си вересиите и сега си плащаме

"Обвиненията за безстопанственост по време на работата ми за мен са обида, като се има предвид колко много свършихме, но така става, като си събереш вересиите". Така министърт на здравеопазването в оставка Петър Москов коментира повдигнатите му обвинения от прокуратурата за случая с турските ваксини.

"Вярвам, че всичко ще завърши с разкриване на истината", коментира Москов пред Нова телевизия.

"Не мога да влизам в детайли около обвинението, но усилието на кабинета е постигнато и това е максимална ефективност и прибиране на вересиите", каза здравният министър в оставка.

Москов използва ефира, за да похвали свършената от него и екипа му работа.

"Заварихме болнична система, която не е била предмет на каквато и да била разумна политика. Нашият екип създаде национална здравна карта, която 10 години бе само сред обещанията на политиците. Политика е да седнеш да говориш с фармацевтични компании за милиарди и милиони. Другото е политиканстване", коментира Москов.

По негови думи скандал с турските ваксини няма, като всичко по тях е законно и плод на големи усилия. Москов за пореден път уточни, че ваксината "Пентаксим" не е вредна или некачествена. Произведена е във Франция и е като всяка друга ваксина, ползвана преди у нас. 

"Обвиненията са във финансовото измерение на сделката, но съм убеден, че неяснотите ще бъдат изчистени в хода на досъдебното производство", каза Москов.

Министърът в оставка каза още, че би било нелепо серията обвинения и разпити да са задкулисна игра и добави:

"Знам кои среди стоят зад публичната атака. Прокуратурата има право да си върши работата. За мен е важна истината, но това се прави от същите, които управляваха МЗ 20 години."

За финал министърът в оставка Петър Москов заяви, че ще работи за силен Реформаторски блок, който, заедно с ГЕРБ, може да бъде алтернативата на коалицията БСП-ДПС.